6.8 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Kaj po novem učijo na naprestižnejših novinarskih fakultetah: O dogodkih, ki lahko prizadenejo marginalizirane skupine, se ne poroča!

Daily Northwestern je ime študentskega časopisa Univerze Northwestern, ki vključuje tudi novinarsko fakulteto “Medill” – eno najbolj cenjenih novinarskih fakultet v ZDA. Študenti s te fakultete opravljajo študentsko pripravništvo v Daily Northwesternu, kjer poročajo o dogodkih na univerzi in okrog nje.

 

Vsaj tako naj bi bilo. Nedavni komentar, ki so ga podpisali glavni uredniki študentskega časopisa (zdaj portala), pa navaja, da ta portal ne bo več poročal o dogodkih na univerzi, če se zaradi teh prispevkov marginalizirani študentje počutijo negotovo ali užaljeno. Uredništvo se namreč  globoko opravičuje užaljenim študentom in poudarja, da je „študentska varnost pred vsemi“.

Zgodilo se je po gostovanju Jeffa Sessionsa, republikanca in nekdanjega Trumpovega generalnega državnega tožilca, ki je nagovoril študente konservativnega svetovnega nazora, ki so ga povabili na univerzo. Hkrati so drugi študentje pred univerzo stavbe protestirali proti Sessionsu in Trumpu. Uredništvo študentskega časopisa se je odločilo, da bodo njihovi novinarji pokrili oba dogodka z besedilom , izjavami igralcev in s fotografijami.

To bi bila sicer običajna odločitev katerekoli novinarske redakcije, a je bila to za uredništvo tega časopisa napaka, kot zdaj sami trdijo. Nekateri študenti so se namreč počutili užaljeni, ko so videli protestne fotografije, zato jih je uredništvo odstranilo s svojih strani in Twitterja. Študentom ni bilo všeč, da so jim novinarji pošiljali vprašanja preko SMS, saj so do njihovih mobilnih številk prišli preko študentskega imenika. Vse to, pa tudi samo spremljanje Jeff Sessionsa, so vzrok, da se uredništvo opravičuje študentom.

Niso ponudili niti besede razlage,kako je lahko poročanje z javnega dogodka in fotografiranje novinarska napaka sama po sebi in nekaj, kar se “ne sme ponoviti”. Kaj konkretno je ljudi tako užalilo, da se jim uredništvo zdaj opravičuje?

Robby Soave piše v reviji Reason: »Ni čudno, da aktivisti niso marali novinarskega poročanja. Aktivisti običajno niso srečni, ko študentski časopis poskuša biti objektiven, ker aktivisti menijo, da mora biti dobro novinarstvo v skladu z njihovimi aktivističnimi cilji. Na Harvardu, na primer, so aktivisti in njihovi izvoljeni predstavniki zahtevali, da naj Harvard Crimson (gre za dnevni časopis Univerze Harvard, op.p.) preneha citirati Ameriško službo za priseljevanje (ICE) v člankih o njihovih pro-imigrantskih shodih. Z drugimi besedami, od novinarjev so zahtevali, da prikažejo izključno le eno plat zgodbe.

Je to tisto, kar se danes učijo študenti na najprestižnejši novinarski fakulteti v državi – da je samocenzura najboljša praksa, da se nekoga ne užali zaradi stvari, ki se dogajajo?«

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine