15.3 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

Kaj je Evergrande in kako njegova kriza lahko vpliva na ekonomski sistem

Piše: Jože Jan 

Možen padec kitajske firme Evergrande je spodkopal zaupanje na mednarodnih trgih. Družba Evergrande mora jutri izplačati obresti v višini 83,5 milijonov dolarjev in ima skupnih obveznosti v višini 305 milijard dolarjev. Svetovni finančni trgi so zaskrbljeni, ker bi padec Evergrandeja vplival na kitajski bančni sistem in sprožil družbeni nemir. 

Družba Evergrande je bila ustanovljena leta 1996 in je v zadnjem desetletju pospešila rast in postala drugi največji kitajski razvijalec nepremičnin. Lansko leto so imeli dohodkov za 110 milijard dolarjev. Po vsej Kitajski ima več kot 1300 nepremičninskih podjetij. V zadnjih letih se je Evergrande lotil drugih dejavnosti, na primer proizvodnje električnih avtomobilov in pitne vode in v posle zavarovalništva in nogometa. Hitro širitev je spodbujal dolg.  

Težave Evergrande 

Prve težave so mednarodni trgi zasumili lansko leto, ko je Evergrande zaprosil državno podporo, ker se je soočal z likvidnostno težavo. Zaskrbljenost se je še bolj okrepila, ko je Evergrande junija priznal, da ni pravočasno plačal nekaterih zadolžnic, julija jim pa je kitajsko sodišče na zahtevo banke Guangfa zamrznilo bančni depozit v višini 20 milijonov dolarjev. Skupne obveznosti Evergrande znašajo 305 milijard dolarjev, kar je približno 2% kitajskega bruto domačega proizvoda. 

Obveznosti Evergrande vključujejo 128 bank in 121 nebančnih institucij. Zamude pri plačilih bi lahko povzročile navzkrižna neplačila. Propad Evergrandeja bi imel tudi velik vpliv na trgu dela. Družba ima 200.000 zaposlenih in vsako leto zaposluje 3,8 milijone ljudi za razvoj projektov. Padec Evergrandeja bi končno lahko nalezel tudi druge podobne družbe v Aziji in po svetu. 

Kitajski mediji poročajo, da so regulatorji odobrili predlog Evergrande za ponovna pogajanja in prestrukturiranje dolga z bankami in drugimi upniki. 

 

Vir: La Nación, Argentina 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine