8.9 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Kaj čaka nas? V nemški industriji vlada globoka recesija

Nemška proizvodna podjetja so po navedbah Združenja nemške industrije BDI v globoki recesiji. BDI napoveduje, da se bo nemška industrija letos skrčila za širi odstotke. “Po šestih letih rasti je nemška industrija od tretjega lanskega četrtletja v recesiji,” je izjavil direktor združenja Joachim Lang.

Po oceni BDI se bo nemški izvoz letos okrepil le še za 0,5 odstotka, potem ko se je lani za 2,1 odstotka. Če se bo napoved uresničila, bo to najnižja stopnja rasti po letu 2009, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nemška industrija je močno podvržena negativnim vplivom trgovinskih trenj ZDA s Kitajsko in EU. S težavami se ob prehodu na proizvodnjo električnih in hibridnih vozil sooča tudi avtomobilska industrija, so še navedli v BDI. V prvih devetih mesecih je proizvodnja vozil padla za več kot 10 odstotkov, kar je posledica šibkega globalnega povpraševanje in strukturnega preoblikovanja industrije, so zapisali.

Medtem ko industrija trpi, sicer rast nemškega gospodarstva spodbuja močan storitveni sektor, višje plače in posledično večja zasebna, pa tudi javna poraba.

Berlin je za letošnje leto Nemčiji napovedal 0,5-odstotno gospodarsko rast, v prihodnjem letu pa enoodstotno rast BDP.

Zadnje novice

Sorodne vsebine