25.2 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Juncker spet udriha po nacionalizmu, hkrati pa implicitno priznava svoje pozne ukrepanje pri varovanju evropskih meja

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je danes v zadnjem govoru o stanju EU v Strasbourgu pred evropskimi volitvami Evropejce pozval, naj bolj spoštujejo EU kot varuhinjo miru in naj se uprejo nacionalizmu. Predstavil je niz konkretnih predlogov, med njimi pričakovano za utrditev zunanje meje in ukinitev premikanja ure.

 

“Evropa je varuhinja miru. Hvaležni bi morali biti, da živimo na mirni celini, kar je omogočila EU. Zato bolj spoštujmo EU. Nehajmo blatiti njeno ime,” je pozval Juncker.

Kot že velikokrat, je znova pozval, da EU ne sme biti le globalna plačnica, temveč tudi globalna igralka, pri čemer se je odločno zavzel za multilateralizem. Njegov obisk v Washingtonu je pokazal, da je združena unija pomembna sila, je še dejal.

Izpostavil je pomen enotnosti, ko gre za Zahodni Balkan – enkrat za vselej, saj bodo sicer “naše sosedstvo oblikovali drugi”. Širitev je bila in ostaja zgodba o uspehu, je še poudaril.

Šef komisije je takoj uvodoma pojasnil, da to ne bo govor o njegovi zapuščini, temveč o delu, ki se nadaljuje. V tem duhu je predstavil niz konkretnih predlogov, med njimi pričakovano predlog za utrditev zunanje meje in ukinitev premikanja ure.

Za okrepitev zaščite zunanje meje je predlagal ojačanje evropske mejne in obalne straže, ki šteje sedaj okoli 1500 pripadnikov, z “dodatnimi 10.000 varuhi meje do leta 2020”.

“Članice naj same odločijo, ali bodo njihovi državljani živeli v poletnem ali zimskem času,” je dejal ob najavi predloga za ukinitev premikanja ure dvakrat na leto.

V vrsti predlogov je tudi razširitev pristojnosti evropskega javnega tožilstva, tako da bo ta poleg pregona kaznivih dejanj, ki škodujejo finančnim interesom EU, vključeval tudi teroristična kazniva dejanja.

Zanimivo je, da Juncker šele zdaj govori o varovanju meja, medtem ko migrantska kriza traja že tri leta. Gre torej spet za sprenevedanje?

Zadnje novice

Sorodne vsebine