13.6 C
Ljubljana
sreda, 27 oktobra, 2021

Juncker dvomi v uspeh romunskega predsedovanja Svetu EU

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je v pogovoru za nemški tednik Welt am Sonntag podvomil, da je Romunija sposobna uspešno voditi Svet EU. Po njegovi oceni je država tehnično dobro pripravljena na predsedovanje, a ne razume, kaj pomeni predsedovanje drugim državam članicam Evropske unije.

“Menim, da vlada v Bukarešti še ne razume popolnoma, kaj pomeni, prevzeti predsedovanje nad ostalimi državami EU. Za celostno delovanje je potrebna tudi pripravljenost, da se drugim prisluhne ter močna volja, da se lastne potrebe postavi na stran. Tu imam dvome,” je pojasnil Juncker tri dni preden bo Romunija prevzela predsedovanje.

Ob tem je podvomil tudi v notranjo stabilnost države, saj Romunija trenutno v Evropi ne more nastopati kot “trdna enota”. Po njegovi oceni mora biti država poenotena, da lahko v času predsedovanja spodbuja enotno Evropo.

Romunija bo polletno predsedovanje Svetu EU prevzela 1. januarja od Avstrije. Romunski predsednik Klaus Iohannis je še sredi novembra ob odstopu ministra za evropske zadeve Victorja Negrescuja trdil, da njegova država ni pripravljena na predsedovanje EU. Nedavno pa je vendarle ocenil, da so pripravljeni.

Romunija, ki se je EU pridružila leta 2007, je od začetka članstva veljala za eno uniji bolj naklonjenih držav, vendar pa je v zadnjem času zavzela nacionalistično retoriko. Med drugim je v sporu z Brusljem, ker je omilila protikorupcijsko zakonodajo, kar je v začetku lanskega leta sprožilo najbolj množične proteste v Romuniji od padca komunizma.

Zadnje novice

Sorodne vsebine