10 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Juncker Britance pozval k poenotenju o brexitu

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Junkcer je danes Britance pozval, naj se glede izstopa iz EU poenotijo in nato sporočijo EU, kaj želijo. Britanski minister za mednarodno trgovino Liam Fox je medtem dejal, da bi bile ob zavrnitvi dogovora o brexitu v parlamentu možnosti za izstop samo polovične.

“Občutek imam, da ima večina britanskih poslancev globoko nezaupanje v Evropsko unijo in (britansko premierko Thereso) May,” je za današnjo izdajo nemškega časnika Welt am Sonntag povedal Juncker. “Moj poziv je: Poenotite se in nam nato sporočite, kaj želite,” je poudaril.

Izpostavil je, da ne držijo trditve, da želi Bruselj na vsak način Veliko Britanijo obdržati v EU. Unija spoštuje izid referenduma o brexitu leta 2016 in želi zgolj jasnost o prihodnjih odnosih, je še povedal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Britanski minister za mednarodno trgovino Liam Fox pa je medtem danes posvaril, da bo Velika Britanija povsem zagotovo EU zapustila le, če bodo poslanci na januarskem glasovanju podprli dogovor o brexitu. “Če ne glasujemo za to, pa so možnosti polovične,” je poudaril za časnik Sunday Times.

“Najslabši možen izid tega procesa bi bil, da brexita sploh ne bi bilo,” je še povedal. “To bi pri meni vzbudilo občutek, da smo izdali ljudi, ki so glasovali na referendumu,” je dodal minister, ki je v predreferendumski kampanji zagovarjal izstop iz unije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Britanski parlament bo o dogovoru o brexitu glasoval v tretjem tednu januarja, potem ko je britanska premierka preložila glasovanje, predvideno že za sredino decembra. Podpora je precej negotova. Najbolj sporno je varovalo, s katerim bi se izognili trdi meji na Irskem otoku. Varovalo v primeru, da ne bo ustrezne rešitve v pogajanjih o sporazumu o prihodnjih odnosih, predvideva vzpostavitev enotnega carinskega območja EU in Združenega kraljestva ter veljavnost nekaterih pravil notranjega trga za Severno Irsko.

Zadnje novice

Sorodne vsebine