11.4 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Julijski vrh Nato bo v znamenju petih ključnih tem

Nato je danes napovedal, da bo julijski vrh zavezništva v znamenju petih ključnih tem, med drugim modernizacije ter odnosov z Evropsko unijo in Rusijo. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je na spomladanskem zasedanju parlamentarne skupščine danes v Varšavi še napovedal, da se bodo posvetili tudi stabilnosti na mejah in delitvi obveznosti, poroča Sta.

Stoltenberg je tudi izrazil pričakovanje, da bodo voditelji na vrhu, ki bo 11. in 12. julija v Bruslju, sprejeli odločitev o “okrepitvi, pripravljenosti in vojaški mobilnosti” sil na vzhodnem krilu Nata.

“Naša preventiva in obramba nista odvisni samo od napotenih sil, pač pa v veliki meri tudi od naše sposobnosti, da sile v primeru potrebe čim prej premaknemo,” je še dejal generalni sekretar zavezništva.

Nato je v pribaltske države in Poljsko v obrambo vzhodnega krila, še posebej po ruski priključitvi Krimskega polotoka leta 2014, napotil okoli 4000 vojakov. V luči odnosov z Rusijo je Stoltenberg danes izrazil pričakovanje, da bodo na vrhu potrdili dvotirni pristop do Moskve, kar je “svarilo in obramba v kombinaciji s političnim dialogom”.

“Tudi če ne verjamemo v boljše odnose z Rusijo v bližnji prihodnosti, moramo upravljati naše odnose z Rusijo,” je še dejal.

Zadnje novice

Sorodne vsebine