11.2 C
Ljubljana
sobota, 1 aprila, 2023

Judit Varga: “Starši imajo izključno pravico, da vzgajajo svoje otroke”

Piše: C. R.

Evropska komisija (EK) ob podpori Evropskega parlamenta (EP) želi, da bi Madžarska aktivistom in organizacijam LGBTQ dovolila vstop v vrtce in šole, vendar Madžarska tega ne želi, je v oddaji Vasárnapi újság Radia Kossuth povedala pravosodna ministrica. Dodala je, da “smo zadeli v polno”. Čeprav zakon o zaščiti otrok ne krši nobenih evropskih norm, je vznemiril EK in EP.

»Zakon je evropski napad na madžarsko vlado in Madžarsko,« je dejala Judit Varga

Ministrica je dejala, da je madžarska vlada odložila prvo, zelo grobo zahtevo. Običajno ima Evropska komisija na voljo dvomesečni rok, v katerem se mora obrniti na države članice, da se odzovejo na pomisleke, da zakonodaja ni v skladu s standardi EU. V tem primeru pa je imela na voljo le enotedenski rok. Madžarska je morala do konca junija odgovoriti na dopis EK z dne 23. junija, kar je tudi storila. Judit Varga je izjavila, da EK tudi v tem primeru govori neresnico, ko trdi, da je odgovor prejela šele 1. julija, torej po določenem roku.

Političarka je še dejala, da “temeljito zavrača” idejo, da lahko Sodišče EU ali kateri koli drug evropski organ narekuje, kako naj ljudje na Madžarskem živijo in razmišljajo ter kako naj madžarski starši izobražujejo svoje otroke.

»To je glavni argument našega odgovora Evropski komisiji,« je dejala. Ministrica je opozorila, da si je vlada prizadevala za zelo konstruktiven dialog z organi EU. Kljub temu je dejala, da Komisija v pismu navaja, da je Madžarska z zakonom o zaščiti otrok kršila skoraj vse standarde EU. Madžarska vlada to stališče zavrača in trdi, da je zadevno področje v pristojnosti držav članic in da Listina EU o temeljnih pravicah določa, da imajo le starši pravico odločati o vzgoji svojih otrok.

Judit Varga je tudi dejala, da je že več mesecev potekal zelo konstruktiven dialog o načrtih za oživitev gospodarstva in da je bil madžarski paket za oživitev gospodarstva pripravljen v skladu s pravili EU. Po sprejetju zakona o zaščiti otrok pa so se pojavile nove zahteve Komisije, je dejala in dodala, da teh dveh zahtev ni mogoče povezovati, saj nimata nobene zveze med seboj.

O Věri Jourovi, podpredsednici Evropske komisije, ki je na čelu kampanje za odvzem denarja Madžarski, je Judit Varga dejala:

»Vse svoje argumente utemeljuje s protislovji, brez kakršne koli raziskave. Zdi se, da je podpredsednica pozabila, da se je morala pred nekaj meseci umakniti, ko je kritizirala madžarsko zakonodajo o zaščiti pred koronavirusom.«

Denarja, ki ga dolgujejo Madžarski, ni mogoče vezati na ideološke pogoje. To je bilo jasno navedeno v sporazumu, ki so ga decembra lani dosegli voditelji držav in vlad, je dejala Judit Varga.

Vir: Magyar Nemzet

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine