15.6 C
Ljubljana
sobota, 1 aprila, 2023

Judit Varga: “Poljska in Madžarska sta za zdravo pamet”

Piše: C. R.

Poljska in Madžarska se zavzemata za zdravo pamet v Evropski uniji, izmenjava idej med mladimi iz obeh držav pa prispeva k izgradnji močne Evrope, je poudarila ministrica za pravosodje Judit Varga v torek v video sporočilu udeležencem 4. poljsko-madžarske poletne univerze v Krasiczynu.

Z video sporočilom se je v torek začel program letošnje poletne univerze na gradu Krasiczyn na jugovzhodu Poljske, ki jo organizira Inštitut Waclawa Felczaka za poljsko-madžarsko sodelovanje v Varšavi.

Mladi imajo danes ključno vlogo pri ohranjanju poljsko-madžarskega prijateljstva, ki nima primere v evropski zgodovini, je v svojem govoru dejala Judit Varga in dodala, da sodelovanje med narodoma še naprej pomembno vpliva na razvoj naše celine in civilizacije.

Ministrica je poudarila, da je zdrava pamet Madžarov in Poljakov zelo potrebna v Evropski uniji, “katere institucije so imperij spremenile v svojo zastavo”.

Varga je v zvezi z vrsto konferenc EU o prihodnosti Evrope, ki so se začele junija, dejal, da je to priložnost za individualno predstavitev te zdrave pameti, da “rečemo ne poglabljanju integracije” in opozorimo na dejstvo, da se pravna država “ne sme uporabljati kot instrument političnega izsiljevanja”. “Potrebujemo konstruktiven in trezen dialog,” je poudarila in dodala, da je v zvezi s tem pomembno organizirati poletno univerzo v Krasiczyńu, ki bi mladim omogočila izmenjavo idej. Udeležencem je zaželela, da bi bili “varuhi vrednot”, da bi posredovali vero, “idejo o raznoliki in močni Evropi, temelječi na suverenih narodih”, katere gradniki so po besedah Judit Varga družine in krščanska kultura.

V torek dopoldne bo približno 150 madžarskih in poljskih študentov v okviru poletne univerze, ki se je začela v ponedeljek, razpravljalo o vplivu pravne države na vsakdanje življenje s prorektorjem nove srednjeevropske pravne fakultete Collegium Intermarium v Varšavi Tymoteuszom Zychom. Poljski minister za infrastrukturo Andrzej Adamczyk bo nato predstavil nove informacije o mednarodnem cestnem koridorju Via Carpatia.

Popoldne bodo mladi sodelovali v razpravi o globalnem segrevanju s poljskim namestnikom ministra za podnebje in okolje Edwardom Siarkom. Na večerni okrogli mizi bodo udeleženci razpravljali o prihodnosti Evrope in o sebi, nato pa se bodo pridružili poljskim in madžarskim strokovnjakom na okrogli mizi o družbenih izzivih po epidemiji koronavirusov.

Kasneje bodo učenci obiskali vojaško pokopališče v bližnjem mestu Przemysl in se poklonili madžarskim vojakom, ki so tam umrli. Dan se bo zaključil s plesnim nastopom skupine Góbé.

Na poletni univerzi v Krasiczyńu, ki bo potekala do petka, bo prisotna tudi Zsófia Rácz, namestnica državnega sekretarja za mladino na ministrstvu za človeške vire.

 

Ta članek je bil prvič objavljen na portalu MAGYAR HÍRLAP, našem partnerju v EVROPSKEM MEDIJSKEM SODELOVANJU.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine