8.2 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Johnson predlaga parlamentarne volitve 12. decembra

Britanski premier Boris Johnson je danes predlagal parlamentarne volitve 12. decembra, poroča britanski BBC. Dejal je, da bo poslancem dal več časa za razpravo o dogovoru o brexitu, a le, če pristanejo na predčasne volitve. Opozicijske laburiste je pozval, naj podprejo odločitev za volitve, parlament pa naj bi o predlogu glasoval naslednji teden.

 

Dejal je, da se boji da bo EU odgovorila na zahtevo parlamenta za preložitev brexita do konca januarja 2020, česar “si res ne želim”. Po pričakovanjih naj bi EU odgovor glede prošnje za odlog brexita sporočila v petek, še navaja BBC.

Njemu je bolj všeč možnost, da bi brexit preložili za krajše obdobje, na primer do 15. ali 30. novembra, je pojasnil. V tem primeru bi Johnson poskušal do tedaj v parlamentu doseči novo glasovanje o ločitvenem dogovoru. Če pa bo prišlo do odloga do konca januarja, pa bi že v ponedeljek glasovali o razpustitvi parlamenta in razpisu volitev 12. decembra.

Če bodo laburisti s tem soglašali, bo vlada skušala doseči potrditev dogovora o brexitu še pred uradno razpustitvijo parlamenta, do česar bi prišlo z začetkom volilne kampanje 6. novembra.

Če laburisti ne bodo pristali na ta načrt, pa je Johnson v pogovoru za BBC dejal, da “si bodo dan za dnem prizadevali za to, da bi bili prebivalci te države odrešeni razsojanja parlamenta, ki je preživel svojo uporabnost”.

“Način, da izvedemo brexit, je, da smo razumni s parlamentom in rečemo, da če resnično želijo več časa za preučitev tega izjemnega dogovora, ga lahko imajo, a se morajo strinjati z volitvami 12. decembra,” je poudaril.

V pismu je Johnson vodjo opozicijskih laburistov Jeremyja Corbyna pozval, naj prihodnji teden podpre volitve. “Ta parlament zavrača sprejemanje odločitev. Volivcem ne morem preprečiti, da bi ga zamenjali z novim parlamentom, ki lahko odloča,” je zapisal. Izrazil je pričakovanje, da bodo v ponedeljek laburisti podprli razpis volitev.

Corbyn še ni javno komentiral poziva, a je več opozicijskih poslancev povedalo, da želijo najprej zagotovilo, da se EU strinja s preložitvijo in da Velika Britanija ne bo izstopila brez dogovora, nato pa bodo podprli volitve.

Za razpis volitev sicer Johnson v parlamentu potrebuje dvotretjinsko podporo poslancev. Lahko bi poskusili tudi z drugo zakonodajno potjo, ki zahteva polovico in en glas v spodnjem domu parlamenta, a v tem primeru bi lahko opozicija vlagala dopolnila.

Poslanci so sicer danes potrdili program britanske vlade, ki ga je pretekli teden prebrala britanska kraljica Elizabeta II, in s tem odprla novo zasedanje britanskega parlamenta.

Veleposlaniki 27 držav članic EU so se v sredo strinjali o potrebi za preložitev brexita, za katero je v soboto zaprosila Velika Britanija. Razprava o dolžini preložitve pa še poteka. Dokončna odločitev naj bi bila znana v petek.

Zadnje novice

Sorodne vsebine