12.4 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Jedrske grožnje: Kakšno zaščito ima Evropa?

Piše: Damian Ahlin

Jedrsko orožje je bilo simbol hladne vojne, zdaj pa se javnost spet zaveda, da je to orožje pomembno. Kako deluje logika odvračanja?

Ko je ruski predsednik Vladimir Putin ob začetku vojne v Ukrajini pripravil svoje jedrske sile, je bila Evropa zelo zaskrbljena. Po tem prvem opozorilu je vodja Kremlja na vaje poslal jedrsko oborožene podmornice in mobilne raketne enote. Ali Putin grozi Zahodu z atomskim napadom?

Rusija ima največji jedrski orožni zaklad na svetu z več kot 6.300 jedrskimi bojnimi glavami. V Združenih državah Amerike jih je približno 5.800. V Franciji naj bi jih bilo skoraj 300, v Združenem kraljestvu pa približno 215.

Čeprav se govori o ameriškem atomskem dežniku, z vojaškega vidika ne bi bilo mogoče preprečiti jedrskega napada na Evropo. Predpostavlja se, da si nasprotnik ne bi upal napasti države Nata z jedrskim orožjem, ker bi se moral zanašati na protinapad.

ZDA, Velika Britanija in Francija imajo strateško jedrsko orožje, ki ga je mogoče upravljati na primer z atomskih podmornic in bi omogočilo protinapad v vseh možnih primerih.

Psihologija odvračanja

Jedrske sile Nata imajo različne koncepte odvračanja. Francija in Velika Britanija sta zavezani osnovnemu odvračanju. Ne predvidevajo večdnevnega jedrskega spopada in menijo, da za odvračanje nasprotnika zadostuje sposobnost povračilnih ukrepov ali zadnjega opozorilnega strela.

Po drugi strani pa Združene države predvidevajo celovito odvračanje, ki vključuje tudi atomsko orožje z majhnim izstrelkom. Osnovna ideja je, da ameriški vojaški strategi vsaj teoretično razmišljajo o možnosti omejene jedrske vojne.

S pravnega vidika bi skoraj vsaka uporaba atomskega orožja kršila mednarodno humanitarno pravo zaradi ogromnih posledic za civilno prebivalstvo. Izjeme, ki bi si jih teoretično lahko zamislili, vključujejo omejen jedrski napad na vojaško ladjo na odprtem morju.

Nemčija sodeluje v evropski strategiji odvračanja z letali Tornado nemških letalskih sil Luftwaffe. Po potrebi bi ta letala z nemško posadko na cilj dostavila ameriško jedrsko orožje. Nemški piloti vsaj enkrat na leto vadijo metanje ameriških bomb s propelerskimi izstrelki.

V Natovo strategijo odvračanja so vključene tudi Nizozemska, Belgija in Italija. V Evropi naj bi bilo na zalogi od 100 do 150 bomb B61.

Kdo odloča o uporabi jedrskega orožja?

Od leta 1966 ima NATO Skupino za jedrsko načrtovanje (NPG), v kateri so zdaj zastopane vse države Nata razen Francije. Vsaj enkrat na leto se sestanejo ministri za obrambo.

O uporabi ameriškega jedrskega orožja, shranjenega v Nemčiji, Italiji, Belgiji in na Nizozemskem, najprej odloča predsednik Združenih držav. Država, v kateri se nahajajo, bi morala dovoliti odmetavanje bomb s svojimi bojnimi letali. Pred tem bi se verjetno posvetovali z drugimi zaveznicami Nata.

Poleg tega francoski predsednik edini odloča o uporabi francoskega atomskega orožja. V primeru Združenega kraljestva je odločitev v rokah britanskega predsednika vlade.

Vir: Deutsche Welle

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine