12.7 C
Ljubljana
sobota, 25 septembra, 2021

Jedrne države postajajo nevarno zatočišče za novinarje in medijsko svobodo! Novinarja v Nemčiji napadli z nožem!

Piše: Nina Žoher (Nova24tv)

Iz vrst levega pola, še posebej iz stranke SD, lahko mnogokrat slišimo, kako naj bi jedrne države predstavljale vzor za Slovenijo. To imajo še posebej v mislih, ko je govora glede svobode govora in medijskega poročanja. Nedavni dogodki pa kažejo, da jedrne države postajajo nevarno zatočišče za novinarje. Potem, ko so na Nizozemskem sredi ulice z več streli napadli preiskovalnega novinarja po nastopu v oddaji na RTL televiziji, sedaj iz Nemčije poročajo o novem napadu na novinarja. 

Izgnanega turškega novinarja, ki je kritičen do predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, so z nožem napadli pred njegovim domom v Nemčiji. Erk Acarer, kolumnist pri turškem neodvisnem časopisu Birgun, je bil poškodovan potem, ko so ga v sredo zvečer napadli trije moški. Na glavi je utrpel nekaj oteklin, nekaj ur so ga z namenom opazovanja zadrževali v bolnišnici.

Za napadom se skrivajo Erdoganovi privrženci

Acarer je preko video posnetka na Twitterju izdal, da je do napada prišlo na dvorišču njegovega doma izven Berlina, napadalci pa so ga pri tem opozorili, da naj preneha s pisanjem. Euronews poroča, da je novinar pred tem objavil svojo fotografijo in zapisal, da so ga napadli s pestmi in noži. Za napad pa je obtožil privržence vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) predsednika Erdogana. “Napadalce poznam. Nikoli se ne bom uklonil fašizmu,” je novinar Acarer v odzivu na napad zapisal na Twitterju. Nemška policija je že potrdila, da je Acarerja v okrožju Rudow v glavnem mestu napadlo več ljudi.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. (Foto: Epa)

Acarer je bil med skupino novinarjev, ki so bili preganjani zaradi poročanja o pogrebu turškega obveščevalca, ki je bil umorjen v Libiji in na tiho pokopan. Pet novinarjev je bilo obsojenih zaradi kršitve turške obveščevalne zakonodaje in razkritja tajnih informacij. Zadeva proti Acarerju se nadaljuje. 48-letni novinar živi v izgnanstvu v Nemčiji od leta 2016 dalje. Drugi turški novinarji disidenti so dejali, da je njegov napad “neposredno sporočilo” predsednika Erdogana, da so kritiki v tujini še vedno lahko izpostavljeni “agresivnemu nasilju”.

Zadnje novice

O ludistih 21. stoletja

Sorodne vsebine