14.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Jean Claude Juncker na vrhu EU ne pričakuje odločitve glede preložitve brexita

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je danes dejal, da na vrhu EU ta teden ne pričakuje nobene odločitve glede preložitve brexita. Ob tem je za nemški radio Deutschlandfunk dodal, da bi se voditelji unije lahko prihodnji teden znova sestali.

 

Kot je na Twitterju sporočila tiskovna predstavnica Evropske komisije Mina Andreeva, Juncker še ni prejel pisma britanske premierke Therese May, v katerem naj bi uradno zaprosila za preložitev izstopa Združenega kraljestva iz EU.

Andreeva je ob tem poudarila, da je unija naredila vse, da bi ugodila zahtevam Velike Britanije, a podpore ločitvenemu sporazumu vseeno ni. “Evropski svet bi se prihodnji teden lahko znova sestal, vendar potrpljenja zmanjkuje. O ločitvenem sporazumu ne bo vnovičnih pogajanj,” je dodala v tvitu.

Mayeva naj bi pred četrtkovim vrhom EU danes uniji poslala pismo, v katerem bo uradno zaprosila za preložitev brexita, načrtovanega za 29. marec. EU pričakuje, da bo Velika Britanija predstavila jasen načrt glede brexita, vse glasnejša pa so tudi opozorila glede možnosti, da Britanci iz unije izstopijo brez dogovora.

Mayeva, ki se skuša izogniti brexitu brez dogovora, naj bi pismo naslovila na predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska. Kot poudarjajo v Londonu, bi lahko v njem zaprosila za krajšo preložitev izstopa, do 30. junija, pa tudi daljšo preložitev, pri čemer se omenja eno- ali dvoletna preložitev brexita.

Britanska premierka si je sicer prizadevala, da bi britanski parlament najkasneje danes tretjič glasoval in podprl ločitveni sporazum, ki ga je z EU sklenila novembra lani. A je predsednik spodnjega doma britanskega parlamenta John Bercow v ponedeljek zavrnil možnost vnovičnega glasovanja o sporazumu, če bo ta ostal “praktično enak”.

Zadnje novice

Sorodne vsebine