4 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Je znamenito katedralo v Nantesu zažgal 39-letni migrant in Ruande, ki je »prostovoljno« delal v katedrali?

Francoske oblasti so v povezavi s sobotnim požarom v katedrali v Nantesu pridržale moškega, ki ga zaslišujejo, je danes sporočil nantski tožilec Pierre Sennes. Po poročanju francoskih medijev gre za 39-letnega “begunca” iz Ruande, ki je “prostovoljno delal v katedrali”. Kot je moč prebrati na različnih socialnih omrežij je migrant to zločinsko dejanje storil zato, ker mu je potekel azil v Franciji in mu je grozil izgon iz države.

Nantski tožilec Pierre Sennes je sicer povedal, da je bil moški odgovoren za zaklepanje katedrale v petek zvečer in da želijo razjasniti njegov urnik. Poudaril je, da “bi bile interpretacije, da je bil moški vpleten v to, kar se je zgodilo, prezgodnje”. Zaslišanje je po njegovih besedah del običajnega postopka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tožilec je dodal, da so v soboto zjutraj v katedrali svetega Petra in Pavla izbruhnili trije požari in da ni znakov vloma v cerkev. Tožilstvo požar obravnava kot kaznivo dejanje, saj sumijo požig.

Nantski tožilec je sporočil, da so pripadniki policijske enote, specializirane za preiskovanje požarov, na kraju požara. Čakajo na odobritev gasilcev za pregled platforme, na kateri so stale orgle, ki so bile uničene v požaru. Ta je uničil tudi vitraže.

To sicer ni prvi požar, ki je poškodoval katedralo v Nantesu. Leta 1972 je požar popolnoma uničil leseno streho, ki so jo po 13 letih obnove nadomestili z betonsko konstrukcijo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine