7.5 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

Je nemško vladajočo elito končno srečala pamet? Ali samo Seehoferja? Nemčija namreč zaostruje nadzor na vseh svojih meja!

Nemčija zaostruje nadzor na vseh svojih mejah, je sporočila nemška zvezna policija. Med drugim bodo na mejah zavračali vse ljudi, ki so jih že enkrat izgnali iz Nemčije. Zvezna policija bo nadzor, ki ga je odredil nemški notranji minister Horst Seehofer, izvajala naključno neposredno na vseh svojih mejah, pri čemer bodo upoštevali tudi transportne poti za nezakonite migracije.

 

Že v četrtek so izvedli nadzor na meji s Poljsko v mestu Görlitz v zvezni deželi Saška, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V skladu z ministrovo odredbo bodo vse posameznike, ki so jih izgnali in jim prepovedali ponoven vstop v državo, ob poskusu ponovnega povratka zavrnili že na meji.

Eden od tovrstnih primerov je bil tudi povod za Seehoferjevo odločitev za zaostritev nadzora. Nemške oblasti so julija pripadnika kriminalne združbe iz Libanona izgnale v domovino, potem ko je bil obsojen zaradi kaznivih dejanj, povezanih z drogami.

Libanonec se je nato konec oktobra vrnil v nemško pristaniško mesto Bremen. Nemško sodišče je odredilo, da mora državo zapustiti pred 2. decembrom, a skuša pripadnik kriminalne združbe to preprečiti po sodni poti.

Notranji minister Saške Roland Wöller je pozdravil ministrovo odločitev. Poudaril, da je bila vzpostavitev nadzora na vseh mejah ena od njihovih zahtev zvezni vladi. “Da bi zagotovili varnost in svobodo gibanja, je treba vedeti, kdo pride v državo,” je dejal.

Nemčija je sicer doslej nadzorovala zgolj mejo z Avstrijo. Nadzor je uvedla po begunski krizi jeseni 2015, da bi preprečila oz. omejila nezakonite migracije. Prihodnji teden ga bo podaljšala še za pol leta.

Seehofer je danes za avstrijsko tiskovno agencijo APA pojasnil, da okrepljeni nadzor nemške policije na mejah ne bo imel neposrednih posledic za nemško-avstrijsko mejo. Dodal je, da sedanji nadzor meje z Avstrijo ne potrebuje “prilagoditev”, kar potrjujejo tudi podatki.

“Od januarja do septembra letos smo na nemško-avstrijski meji zavrnili 4225 oseb,” je pojasnil in dodal, da se napoved okrepljenega nadzora na meji nanaša tudi na druge meje, na katerih Nemčija za razliko od meje z Avstrijo doslej ni izvajala formalnega nadzora.

Nemški notranji minister je obenem zavrnil bojazni zaradi napovedanega novega ukrepa in zatrdil, da bo Nemčija nadzor na meji z Avstrijo še vedno izvajala tako, da ta ne bo imel velikih posledic na čezmejni promet.

Kritike zaradi nemške napovedo o zaostrenem nadzoru meja so doslej v Avstriji prišle zgolj s Solnograškega. Solnograški svetnik za promet Stefan Schnöll iz ljudske stranke je tako že zagrozil z zaporami avtocestnih odsekov in prepovedjo prometna na deželnih cestah, če bo nemški ukrep povzročil daljše prometne zastoje.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine