9.1 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Javnomnenjska raziskava na Hrvaškem pokazala, da je HDZ močnejša kot levičarski SDP in Živi zid skupaj

Propadli posli z nakupom izraelskih letal in medel odziv hrvaškega državnega vrha in HDZ na sporne izjave predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija niso bistveno omajali podpore HDZ, ki je tudi februarja v očeh volivcev prva hrvaška politična stranka. HDZ uživa dvakrat večje zaupanje kot prva zasledovalca, SDP in Živi zid, skupaj.

 

Vladajoča hrvaška stranka HDZ je februarja izgubila 0,4 odstotka podpore v primerjavi z januarjem, a je z 28,4-odstotno podporo med volivci prepričljivo na vrhu najbolj priljubljenih hrvaških strank, je pokazala redna mesečna raziskava Crobarometar, ki jo je v ponedeljek zvečer objavila komercialna televizija Nova TV.

Največja opozicijska stranke SDP je s 13,7-odstotka na drugem mestu, kar je najnižja podpora socialdemokratom po januarju 2004, ko je stranko podpiralo 13 odstotkov volivcev. Že drugi mesec zapored podpora pada tudi populističnemu Živemu zidu, ki se je februarja ustavila pri 12,4 odstotka, potem ko je stranka decembra lani za las prehitela SDP.

Rahlo presenečenje je 5,6-odstotna podpora novi levosredinski stranki Start, ki je že ob prvi uvrstitvi v Crobarometer presegla volilni prag in se približala konservativnemu Mostu neodvisnih list (Most) s 6,3 odstotka.

V raziskavi so zajeli posamezne politične stranke in ne koalicije, kot je amsterdamska koalicija sredinskih in levosredinskih strank, ki se je zbrala za evropske volitve. Seštevek odstotkov sedmih strank članic amsterdamske koalicije je približno deset odstotkov.

V raziskavi agencije Ipsos puls je sodelovalo 991 vprašanih, med katerimi je bilo 5,4 odstotka neodločenih.

Zadnje novice

Sorodne vsebine