12.9 C
Ljubljana
petek, 2 junija, 2023

Japonski premier na obisk v Ukrajino, sestal se bo z Zelenskim

Piše: STA

Na obisk v Ukrajino danes prihaja japonski premier Fumio Kishida, ki se bo glede na napovedi Tokia v Kijevu sestal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in mu izrazil solidarnost ter trdno podporo. Gre za obisk še zadnjega iz vrst voditeljev članic skupine G7 v državi, ki se od februarja lani bojuje proti ruski agresiji.

Kishida je bil v ponedeljek na obisku v Indiji, od koder naj bi se vrnil v Tokio, a je namesto tega poletel na Poljsko, kjer se je glede na poročila vkrcal na vlak na poti v Ukrajino.

Japonsko zunanje ministrstvo je napovedalo, da bo Kishida tam izrazil “spoštovanje do poguma in vztrajnosti ukrajinskega naroda” ter v imenu Japonske in skupine G7, ki ji Tokio trenutno predseduje, ponudil “solidarnost in neomajno podporo Ukrajini”.

V sredo naj bi se nato Kishida vrnil na srečanje z državnim vrhom na Poljskem, v četrtek pa pripotoval nazaj v Tokio, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Japonski premier je zadnji izmed voditeljev skupine G7, ki se je odpravil na obisk v Ukrajino. Nazadnje se je z Zelenskim v Kijevu februarja srečal ameriški predsednik Joe Biden. Skupino poleg ZDA in Japonske sestavljajo še Kanada, Francija, Nemčija, Italija in Združeno kraljestvo.

Japonska stran je ves čas navajala, da razmišljajo o organizaciji obiska, a naj bi veliko oviro predstavljala varnost in logistični izzivi, piše AFP.

Japonska se je pridružila zahodnim zaveznicam pri uvajanju sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino in nudi podporo Kijevu. Državi je poslala tudi obrambno opremo in ponudila pomoč tistim, ki bežijo pred vojno. Ne nudi pa Ukrajini vojaške pomoči, saj povojna ustava vojaške zmogljivosti države omejuje na strogo obrambne.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine