22.2 C
Ljubljana
torek, 23 julija, 2024

Janša o načrtih Ursule von der Leyen: Ponovitev koalicije EPP z evropsko levico bi vodilo do katastrofe

Piše: C. R. 

Za Evropsko ljudsko stranko (EPP) je lahko ponavljanje koalicije z levosredinskimi strankami “pot do poraza”, je po udeležbi na srečanju voditeljev vlad in opozicijskih strank iz vrst EPP na družbenem omrežju X zapisal predsednik SDS Janez Janša. Znova se je zavzel za koalicijo, ki bi jo poleg EPP sestavljala ena stranka z desnice in ena z levice.

Janša se je danes v Bruslju udeležil t. i. vrha EPP, na katerem so se pred neformalnim zasedanjem voditeljev držav članic EU o razdelitvi vodilnih položajev v evropskih institucijah sestali premierji, predsedniki držav in vodje opozicijskih strank iz vrst Evropske ljudske stranke.

Poleg tega se je sestal z italijansko premierko Giorgio Meloni, ki vodi desno stranko Evropskih konservativcev in reformistov (ECR). Srečal pa se je tudi z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom, ki trenutno na ravni EU ni v nobeni politični družini, in nekdanjim poljskim premierjem Mateuszem Morawieckim iz vrst stranke Zakon in pravičnost, ki je del ECR.

O današnjih pogovorih o vodilnih položajih je Janša zapisal, da je namesto vsebinskih razprav v ospredju delitev funkcij. Dodal je, da je na Evropskem svetu “kadrovska kuhinja predvidljiva, v Evropskem parlamentu pa je glasovanje o vodenju Evropske komisije tajno”.

“Za EPP je lahko ponavljanje koalicije zgolj na levo pot do poraza tako na kadrovskih glasovanjih kot dolgoročno. SDS vztraja na uravnoteženi koaliciji, ki bo sposobna preudarno voditi evropsko politiko v korist varnosti in blaginje naših ljudi,” je še zapisal.

Janša se je sicer že pred volitvami zavzel za sredinsko koalicijo EPP z enim partnerjem z levice in enim z desnice. “Če pa bi vodstvo EPP slučajno hotelo delati koalicijo z zelenimi, skrajno levico, socialisti, liberalci, bo EPP razpadla in bo nastala neka nova konservativna grupacija, kar je popolnoma jasno,” je v soočenju s premierjem Robertom Golobom na spletnem portalu N1 odgovoril na vprašanje, ali bo SDS po volitvah ostala v EPP.

Delegati SDS pa so pred tem na predvolilnem kongresu Evropske ljudske stranke v Romuniji odrekli podporo Ursuli von der Leyen za vodilno kandidatko stranke za vodenje Evropske komisije. Pri tem stališču SDS vztraja tudi po volitvah.

Predsednik EPP Manfred Weber je sicer po današnjem srečanju v Bruslju zapisal, da je von der Leyen prejela “polno podporo za drugi mandat predsednice Evropske komisije”.

Von der Leyen si prizadeva, da bi še naprej vodila komisijo, pri čemer najprej potrebuje podporo kvalificirane večine v Evropskem svetu, nato pa še večinsko podporo evropskih poslancev. Po precej prepričljivi zmagi EPP na evropskih volitvah pred enim tednom je napovedala, da se bo o sestavljanju povolilne koalicije najprej posvetovala s socialisti in liberalci, s katerimi sodelujejo že v tem mandatu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine