18 C
Ljubljana
sreda, 18 maja, 2022

Janša: Evropski voditelji so velikokrat dali ekonomskim interesom prednost pred vrednotami

Piše: C. R.

Pretekli teden je predsednik slovenske vlade Janez Janša dal intervju za indijsko medijsko hišo WION -The World is One News. 

V pogovoru z voditeljico Palki Sharmo je Janša dejal, da so v preteklosti velikokrat evropski voditelji dali ekonomskim interesom prednost pred vrednotami, ko je šlo za odnose s Kitajsko. Meni, da so na sestanku G7 pretekli teden morda prvič resno vzeli grožnjo, ki jo za svobodni svet predstavlja Kitajska. Na vprašanje voditeljice, kako komentira izjavo francoskega predsednika, češ, da Kitajske ne vidi kot problem, ker si s Kitajsko ne delijo meje, je Janša dejal, da je svet globalen in je Kitajska zelo prisotna v Evropi, pa tudi v bližnji Afriki, v Sredozemskem bazenu. Janša pravi, da je Kitajska globalna sila, močnejša kot Rusija. Meni, da bi morale ZDA, EU, Indija, Japonska stopiti skupaj in zaustaviti Kitajsko. 

Janša je še dejal, da ni proti trgovini s Kitajsko, vendar pa je potrebno potegniti neke meje. Kot eno je omenil ti. strateško avtonomijo. Kot primer je navedel razmere ob pandemiji kitajskega virusa, ko je zahod praktično vse, kar je potreboval za preprečevanje pandemije, moral nabavljati  Kitajskem. 

Janša je še dejal, da so ZDA najbolj pomembne v bloku demokratičnih držav, vendar razmere niso enake kot med hladno vojno. Tedaj so bile ZDA zadosti močne, da so lahko odvračale jedrsko in vse ostale grožnje, zdaj pa niso več. Na vprašanje voditeljice, kje v teh razmerah vidi Indijo, je Janša dejal, da bo vloga Indije ključna, saj za zajezitev kitajske ekspanzije ZDA in severnoatlantsko zavezništvo nista več zadosti.

Video intervjuja si lahko ogledate TUKAJ.

Sorodne vsebine