15.2 C
Ljubljana
sobota, 10 aprila, 2021

Izteka se obdobje izvzetja EU iz ameriških carin na jeklo

V torek se bo iztekel rok, v katerem so EU in nekatere druge države izvzete iz ukrepa višjih ameriških carin na jeklo in aluminij. Oblasti po svetu tako nestrpno čakajo nadaljnje odločitve Washingtona. Iz ZDA so sporočili, da izjem ne bodo podaljšali za vse, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Odprto ostaja vprašanje, ali bo EU po 1. maju še naprej izjema pri vprašanju višjih carin na jeklo in aluminij pri uvozu v ZDA. Ameriški predsednik Donald Trump je marca napovedal dvig carin na 25 odstotkov na uvoz jekla in 10 odstotkov na uvoz aluminija, kot razlog pa navedel nepoštene prakse držav izvoznic teh kovin, ki ogrožajo ameriško industrijo in nacionalno varnost.

Preden so carine stopile v veljavo, je Trump odobril začasne izjeme za EU, Avstralijo, Argentino, Brazilijo, Kanado, Mehiko in Južno Korejo.

V pogovoru, ki ga je v nedeljo objavil Bloomberg, je ameriški minister za trgovino Wilbur Ross napovedal, da bodo le za nekatere od teh držav izjeme tudi podaljšali. Med tistimi, ki lahko pričakujejo odpustek, je Južna Koreja, ki je že pristala na popravke prostotrgovinskega sporazuma z Washingtonom.

Trump je prejšnji teden v Beli hiši gostil tudi francoskega predsednika Emmanuela Macrona in nemško kanclerko Angelo Merkel, a odločitve o carinah za izvoz iz EU takrat ni sporočil. Gospodarski svetovalec predsednika ZDA Larry Kudlow je prejšnji teden dejal, da se lahko EU uvedbi novih carin izogni le s tem, da v pogajanjih ponudi ugodnosti za ameriško stran.

Ameriški predsednik je od nastopa svojega mandata v luči politike Najprej Amerika med drugim umaknil ZDA iz čezpacifiškega trgovinskega sporazuma TPP ter začel formalna pogajanja o spremembah severnoameriškega dogovora Nafta.

Zadnje novice

Sorodne vsebine