22.9 C
Ljubljana
sobota, 31 julija, 2021

Izšlo poročilo o vplivu Rusije na politiko in delovanje članic EU – Slovenija je med tistimi, kjer je ruski vpliv precejšen, a ga zanikajo

Nedavno je v javnost prišlo poročilo o ruskem vplivu na države članice Evropske unije. Gre za kombinacijo različnih učinkov, od ruske politike do delovanja obveščevalnih služb, medijev ter raznih profilov na Facebooku in Twitterju.

 

Raziskovalci so bili pozorni predvsem na sovražne faktorje vpliva, med drugim tudi na vmešavanje v politične kampanje posameznih držav pa tudi dejanja, kot je bila zastrupitev Sergeja Skripala. Ob tem so preučili nacionalne strateške dokumente, poročila in uradne izjave iz vseh 28 članic EU, predvsem na področju zunanje in varnostne politike. Pozorni so bili zlasti na ruske vplive na vlade in politične ustanove, obveščevalno dejavnost ter civilni sektor.

Z zemljevida, ki je objavljen v uvodnem delu poročila, je razvidno, da so članice EU razdeljene na različne stopnje vpliva. Tako sta le dve državi (Grčija, Ciper) označeni kot državi, ki neposredno sodelujeta z Rusijo. Na drugi stopnji so tiste, ki ruske vplive tajijo, med njimi je tudi Slovenija, preostale pa so še Italija, Avstrija, Madžarska, Luksemburg in Portugalska. Med neodločne spadajo Belgija, Bolgarija, Hrvaška, Slovaška in Irska. Večino drugih držav poročilo smatra kot »prebujene«, nekatere med njimi pa so celo na stopnji polne obrambe proti ruskim vplivom, to pa so Velika Britanija, Švedska in vse tri baltske države (Latvija, Litva, Estonija).

Poročilo si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine