9.9 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

IZREDNA NOVICA! Turški lovci F-16 kršili grški zračni prostor, Grki pravijo, da ne bodo mirno gledali

Napetost med Grčijo in Turčijo narašča. Turška vojna bojna letala so večkrat kršila grški zračni prostor, so sporočile grške oblasti, poroča portal Ekathimerini. Grki pravijo, da tega ne bodo več mirno prenašali.

Potem ko je Turčija odprla meje in so se proti Grčijo vsuli ilegalni migranti, ki jim grški obmejni organi za vse načine preprečujejo vstop v državo (tudi s streljanjem; TUKAJ), Turčija, ki se spreminja v strogo islamsko državo, izziva zahodno sosedo. Včeraj sta dva para turških bojnih letal brez grškega dovoljenja preletela egejske otočke Ro, Farmakonisi, Leipsoi in Arkioi, poroča Ekathimerini.

Kot so povedali v grškem generalštabu, sta dve letali preletele otoček Ro ob 13.03 na nadmorski višini 7.000 metrov, ob 13.11 pa še dve na nadmorski višini 1.500 metrov.

Kmalu zatem sta dve turški letali F-16 vstopili v atensko informacijsko regijo ter na višini 7.600 metrov preleteli Farmakonise, ob 13.33 na višini 8.000 metrov Leipsoie, dve minuti kasneje pa otok Arkioi na isti nadmorski višini.

Grki pravijo, da kršitve svojega zračnega prostora ne bodo več mirno prenašali. Grčija ima sicer lovce F-16 C/D block 30., lani so se odločili, da bodo naročili 30 lovcev 5. generacije F-35A lightning II.

Zadnje novice

Sorodne vsebine