9.2 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Izraelsko vrhovno sodišče odobrilo koalicijski dogovor med Netanjahujem in Gancem

Izraelsko vrhovno sodišče je v sredo odobrilo koalicijski dogovor med premierjem Benjaminom Netanjahujem in njegovim političnim tekmecem Benijem Gancem. Nova vlada narodne enotnosti bo po treh volitvah v enem letu tako prisegla prihodnji teden, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vodja Likuda Netanjahu in vodja Modre in bele stranke Ganc sta prejšnji mesec podpisala dogovor o oblikovanju vlade narodne enotnosti. S tem so končali najdaljšo politično krizo v zgodovini države, ko zadnje tri volitve niso podale očitnega zmagovalca. Triletni koalicijski dogovor predvideva, da bo Netanjahu ostal premier prvih 18 mesecev, nato pa Ganc od oktobra 2021 naslednjih 18 mesecev.

Dogovor pa je sprožil ogorčenje in peticijo, da Netanjahu, ki je obtožen korupcije, ne bi smel oblikovati vlade.

Vrhovno sodišče pa je odločilo, da ni pravne podlage, s katero bi lahko preprečili oblikovanje vlade, ki jo vodi Netanjahu. Po odločitvi sodišča so iz Likuda ter Modre in bele stranke sporočili, da bo nova vlada zaprisegla 13. maja.

Netanjahu, premier z najdaljšim stažem v zgodovini Izraela, je na oblasti že več kot desetletje. Od konca leta 2018 sicer opravlja tekoče posle premierja.

Sojenje Netanjahuju zaradi korupcije so sredi marca preložili zaradi pandemije novega koronavirusa, nadaljevalo pa naj bi se 24. maja. Netanjahu je obtožen podkupovanja, poneverb, zlorabe zaupanja in trgovanja s političnim vplivom v zameno za pozitivno poročanje v medijih. Sam vse obtožbe zavrača.

………………

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine