6.3 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Izraelski premier Benjamin Netanjahu pozval k priključitvi izraelskih naselbin na Zahodnem bregu

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes pred zaprisego nove vlade pozval k priključitvi naselbin na Zahodnem bregu. Izraelsko pravo mora v prihodnje veljati tudi za judovske naselbine na okupiranem palestinskem teritoriju na Zahodnem bregu, je dejal po poročanju tujih tiskovnih agencij.

“Javnost si želi vlade narodne enotnosti in to bo javnost dobila danes,” je dejal Netanjahu ob začetku zasedanja parlamenta, na katerem bodo uradno potrdili vlado in opravili zaprisego.

Ob tem je pozval k priključitvi izraelskih naselbin. “Prišel je čas, da začne veljati izraelsko pravo in začnemo pisati novo veličastno poglavje zgodovine sionizma,” je dodal glede izraelskih naselbin na okupiranih območjih. Prepričan je, da bodo s tem tudi korak bližje sklenitvi miru s Palestinci.

Vlada narodne enotnosti, ki jo sestavljata Netanjahujeva stranka Likud ter Modra in bela stranka Benija Ganca, bi morala priseči že v četrtek, a so zaprisego v zadnjem hipu preložili na danes.

Koalicijski dogovor sta Netanjahu in Ganc podpisala prejšnji mesec. S tem so končali najdaljšo politično krizo v zgodovini države, ko zadnje tri predčasne parlamentarne volitve niso dale očitnega zmagovalca. Triletni koalicijski dogovor predvideva, da bo Netanjahu ostal premier prvih 18 mesecev, nato Ganc od oktobra 2021 naslednjih 18 mesecev.

A ta dogovor je sprožil ogorčenje in peticijo, da Netanjahu, ki je obtožen korupcije, ne bi smel oblikovati vlade. O tem, ali lahko vodi vlado, je odločalo tudi vrhovno sodišče. Prejšnji teden je odločilo, da ni pravne podlage, s katero bi to lahko preprečili.

Prisego nove vlade so že enkrat preložili za en dan zaradi obiska ameriškega državnega sekretarja Mika Pompea. Ta je na svojem prvem obisku v tujini od začetka pandemije novega koronavirusa v marcu podprl zavezanost bližnjevzhodnemu mirovnemu načrtu predsednika ZDA Donalda Trumpa in s tem predvsem podprl Netanjahuja.

Netanjahu, premier z najdaljšim stažem v zgodovini Izraela, je na oblasti že več kot desetletje. Od konca leta 2018 sicer opravlja tekoče posle. Vmes ga je doletelo sojenje zaradi korupcije, ki naj bi se sicer začelo marca, a so ga zaradi pandemije preložili na 24. maj. Netanjahu je obtožen podkupovanja, poneverb, zlorabe zaupanja in trgovanja s političnim vplivom v zameno za pozitivno poročanje v medijih. Sam vse obtožbe odločno zavrača.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine