12.2 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Izrael v nedeljo tretjič ustavlja javno življenje zaradi pandemije

Izraelske oblasti so danes sporočile, da bodo v nedeljo za dva tedna ustavile javno življenje, da bi zajezile širjenje novega koronavirusa. Za tretje zaprtje države so se odločili nekaj dni po začetku množičnega cepljenja proti covidu-19. V sredo so v Izraelu potrdili štiri primere novega seva koronavirusa, ki se hitro širi po Veliki Britaniji.

 

Iz kabineta izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja so sporočili, da se bo splošno zaprtje države začelo ob 17. uri po krajevnem času (16. uri po srednjeevropskem času) in bo trajalo dva tedna. Oblasti dopuščajo možnost podaljšanja za dva tedna, dokler dnevno število novih okužb z novim koronavirusom ne bo padlo pod tisoč.

V času trajanja strogih omejitvenih ukrepov bo zaprta večina trgovin, Izraelci pa bodo lahko šli največ en kilometer od doma. Bo pa dovoljeno iti od doma na cepljenje, delno bo deloval tudi šolski sistem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prvi val pandemije, ko so v Izraelu prvič ustavili javno življenje, je bil dokaj blag, nato pa je število okuženih poleti začelo strmo naraščati. Med razlogi za to je bilo prehitro rahljanje omejitev. Sredi septembra so oblasti drugič zaustavile javno življenje in število okužb znižali z več kot 9000 na 200 dnevno. Od sredine oktobra so zato postopoma znova sproščali ukrepe. Minuli konec tedna so v državi začeli množično cepljenje proti covidu-19, prvi odmerek je prejel Netanjahu.

Doslej so v Izraelu potrdili več kot 385.000 primerov novega koronavirusa, umrlo je 3150 covidnih bolnikov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine