13.9 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Izjava premierja Viktorja Orbana o vetu madžarske vlade na proračunski zakonodajni sveženj EU

Sledi prevod uradnega prepisa izjave predsednika vlade v slovenskem jeziku.

 

Madžarska vlada je v skladu s stališčem, ki je bilo predstavljeno na vrhu EU julija letos, in v skladu z močjo veta iz pogodb EU uveljavila veto na proračunski zakonodajni sveženj EU.

Za Bruselj so danes države, kjer vlada vladavina prava le tiste, ki spuščajo migrante vanje. Tiste, ki varujejo svoje meje, se ne morejo uvrstiti med države, v katerih vlada vladavina prava. Ko bo ta predlog sprejet, ne bo več ovir za povezovanje deleža skupnih sredstev držav članic za podporo migracijam in uporabo finančnih sredstev za izsiljevanje držav, ki nasprotujejo migracijam.

Med razpravo se je Madžarska držala politike lojalnega sodelovanja, predvidljivosti in preglednosti, hkrati pa je vedno bila odprta za kompromise. Tudi kljub temu, da Madžarska nikoli ni razmišljala o tem, da bi gospodarske rezerve s skupnimi posojili obravnavala kot ustrezno rešitev. Edini razlog, da smo julija sprejeli kompromis, je bila naša predanost evropski solidarnosti in naša pripravljenost ponuditi pomoč, da bodo lahko države članice v finančni stiski čim prej zagotovile potrebna sredstva.

Madžarska je pravzaprav predan privrženec vladavine prava. Voditelji sedanjih vladajočih strank so bili ljudje, ki so se borili za demokracijo v komunistični diktaturi. V zadnjih letih je v razpravah o migracijah vladavina prava s pravno referenčnega vidika prešla v politično in ideološko orožje. Brez objektivnih meril in možnosti pravnega sredstva, na njem ne bi smel temeljiti noben postopek, katerega namen je kaznovanje držav članic.

Po našem mnenju bi bila vezava gospodarskih in finančnih vprašanj na politične razprave resna napaka, ki bi spodkopala evropsko enotnost. Vsak nov postopek, namenjen kaznovanju držav članic, bi moral biti uveden le s soglasno spremembo Pogodb.

Zahtevamo, da države članice upoštevajo in spoštujejo to zahtevo.

Vir: About Hungary

Zadnje novice

Sorodne vsebine