22 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Iz Venezuele zaradi pomanjkanja hrane zbežalo 2,3 milijona ljudi

Združeni narodi so opozorili, da je okoli 2,3 milijona Venezuelcev zbežalo iz Venezuele predvsem zaradi pomanjkanja hrane. Zaradi pomanjkanja zdravil pa je v državi ogroženih več sto tisoč ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Venezuelci bežijo v Kolumbijo, Ekvador, Peru in Brazilijo.

Tiskovni predstavnik ZN Stephane Dujarric je v torek opozoril, da jih je večina kot razlog za odhod iz države navedla pomanjkanje hrane, medtem ko okoli 1,3 milijona Venezuelcev v državi trpi zaradi podhranjenosti.

Zaradi resnega pomanjkanja zdravil in medicinskih zalog se je izredno poslabšala kakovost bolnišnic, je opozoril.

Po njegovih besedah je zaradi pomanjkanja dostopa do ustreznih zdravil ogroženih več kot 100.000 Venezuelcev, ki so okuženi z virusom HIV ali pa so oboleli z aidsom.

Znova se pojavljajo bolezni, ki so bile odpravljene, kot so ošpice, malarija, tuberkuloza in davica, in so v porastu, je opozoril.

Z nafto bogata Venezuela se je znašla v gospodarskih težavah od padca cen nafte leta 2014. Predsednik države Nicolas Maduro so sooča s kritikami zaradi slabega vodenja gospodarstva in drsenja v totalitarizem.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine