24.7 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

[IZ MINUTE V MINUTO] RUSKA AGRESIJA NA UKRAJINO, 5. dan: Začela so se pogajanja, kljub temu se ruski napad nadaljuje, Belorusija z ustavno spremembo spreminja svoj odnos do jedrskega orožja

Piše: C. R., P. T., L.K.F., STA

Ruski predsednik Vladimir Putin je v četrtek napadel Ukrajino, začela so se pogajanja, vendar še ni znano, kaj bodo prinesla. Dogajanje spremljamo iz minute v minuto.

20.15 Britansko-nizozemski energetski velikan Royal Dutch Shell bo prodal svoj delež v skupnem podjetju z ruskim plinskim gigantom Gazprom, zadolženim za projekt plinovoda Severni tok 2 med Nemčijo in Rusijo. Za to se je odločil zaradi ruske invazije na Ukrajino, so danes prek londonske borze sporočili iz koncerna.

20.00 Finska je sprejela “zgodovinsko” odločitev, da Ukrajini pošlje orožje po ruski invaziji na to nekdanjo sovjetsko republiko. “To je zgodovinska odločitev za Finsko,” je novinarjem danes dejala finska premierka Sanna Marin. Vojaško pomoč Ukrajini pošiljata tudi Italija in Hrvaška.

19:03 Zelenski poziva k takojšnjemu sprejetju Ukrajine v EU

18:58 FIFA in UEFA suspendirali vse ruske nogometne ekipe.

18:08 Moskva in Kijev načrtujeta drugi krog pogovorov o konfliktu. Pogovori med delegacijami Ukrajine in Rusije v Belorusiji, ki so v Belorusiji potekali danes, so se končali. Ukrajinski in ruski pogajalci se bodo vrnili na posvetovanja v prestolnici svojih držav in pripravili načrte za nove pogovore, sta danes sporočili obe strani, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Delegaciji se vračata v svoji prestolnici na posvetovanja in sta se pogovarjali o možnosti, da bi se kmalu sestali na drugem krogu pogajanj,” je dejal ukrajinski pogajalec Mihail Podoljak. “Dogovorili smo se, da bomo nadaljevali pogajanja,” je dejal tudi vodja ruske delegacije Vladimir Medinski.

17:38 Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes pozval ruskega predsednika Vladimirja Putina, naj zaščiti civiliste v Ukrajini, je v izjavi sporočil urad francoskega predsednika.

Putin je Macronu medtem dejal, da sta demilitarizacija Ukrajine in zahodno priznanje ruske suverenosti nad Krimskim polotokom predpogoja za končanje spopadov v Ukrajini.

17:20 Generalna skupščina ZN začela izredno zasedanje o Ukrajini z ostrimi kritikami Rusije

17: 12 Pogajanja med Rusijo in Ukrajino so se zaključila.

16.45 Izvršni odbor Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) je danes “ob upoštevanju izjemno hude kršitve olimpijskega premirja in drugih kršitev olimpijske listine s strani ruske vlade v preteklosti” ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu odvzel zlati olimpijski red, najvišje priznanje Mednarodnega olimpijskega komiteja.

16.30 Protesti v Berdjansku:

V drugem največjem ukrajinskem mestu Harkov je danes ponovno prišlo do silovitih spopadov. Umrlo naj bi 11 oseb, več sto pa je ranjenih. Rusija zavrača odgovornost za žrtve in trdi, da so ukrajinski nacionalisti sami obstreljevali mesta, ki so jih obkrožale ruske enote, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

15.45 Obrambni minister Matej Tonin je sporočil, da je na poti v Ukrajino pošiljka pušk, čelad in streliva.

15.06 Rusija za 36 držav zaprla svoj zračni prostor.

14.45 EU je danes izrazila zaskrbljenost po odločitvi Belorusije, da bi lahko namestila jedrsko orožje na svojem ozemlju. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je odločitev na nedeljskem referendumu, ki odpira pot namestitvi jedrskega orožja v Belorusiji, danes označil za zelo nevarno.

14.30 ZDA bodo dovolile odhod nenujnemu osebju z ameriškega veleposlaništva v Moskvi. Začasno tudi ustavljajo delovanje svojega veleposlaništva v Belorusiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

14.00 Po trditvah Kremlja je Putin ukazal dvig pripravljenosti jedrskih sil Rusije zaradi komentarjev britanske zunanje ministrice Liz Truss. Medtem je Turčija za ruske ladje zaprla Bosporsko ožino, ki predstavlja edini prehod med Črnim morjem in Sredozemskim morjem.

13.45 Vatikan je izrazil pripravljenost pomagati pri pogajanjih za končanje vojne v Ukrajini. Eskalacija konflikta, ki bi vključevala tudi druge države, bi bila katastrofa velikanskih razsežnosti, je danes v pogovoru za več italijanskih dnevnikov dejal vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin. Za mir je  pripravljen posredovati tudi ruski nogometni oligarh Roman Abramovič.

13.30 Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes od Evropske unije zahteval, da Ukrajini takoj podeli članstvo v povezavi. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je v odzivu poudaril, da je za to potrebno soglasje vseh 27 članic EU, ki pa imajo različna stališča glede širitve.

13.15 Visegrad24 poroča, da pogajanja potekajo za strogo zaprtimi vrati, novinarje so s kraja dogodka odstranili:

13.00  Odkar je Rusija pred petimi dnevi začela invazijo, je iz Ukrajine v sosednje države pobegnilo že več kot pol milijona ljudi, je danes na Twitterju sporočil visoki komisar Združenih narodov za begunce Filippo Grandi. Več kot polovica naj bi se zatekla na Poljsko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

12.45 Delegaciji Ukrajine in Rusije sta danes v Belorusiji začeli prve pogovore o konfliktu, ki ga je z invazijo v Ukrajino sprožil Kremelj, poroča beloruska tiskovna agencija Belta. Kijev je pred pogovori zahteval takojšnjo prekinitev ognja in umik ruskih vojakov, Moskva pa je izrazila pripravljenost na dogovor.

“Lahko se počutite povsem varni,” je ob začetku pogovorov dejal beloruski zunanji minister Vladimir Makej. Pogovori potekajo v eni od rezidenc beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka ob belorusko-ukrajinski meji v bližini Černobila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Medtem je v Ukrajino prišel prvi paket slovenske pomoči:

12.25 Medtem ruska vojska nadaljuje z ofenzivo. Reševalci in prostovoljci ukrajinske državne službe za nujne primere pri uničeni stavbi v mestu Okhtyrka na severovzhodu. V Kharkivu pa naj bi bilo danes ubitih 12 ljudi.

12.20 Rusija je sposobna nadomestiti škodo, ki bo nastala zaradi zahodnih sankcij, so danes sporočili iz Kremlja. Ruski predsednik Vladimir Putin bo sicer danes svoje delo posvetil gospodarskim vprašanjem in se srečal s ključnimi ministri, predsednico centralne banke in direktorjem banke Sberbank.

12.15 Ukrajina naj bi na pogajanjih zahtevala premirje in takojšnji umik ruske vojske. Medtem ruska centralna banka poroča o hudih finančnih posledicah izolacije Rusije.

11.15 Turčija je v nedeljo rusko invazijo na Ukrajino prvič označila za vojno, kar pomeni, da bi lahko ruskim vojaškim ladjam prepovedala plovbo skozi ožini Bospor in Dardanele. To možnost je v nedeljo omenil turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu.

11.00 Svet Združenih narodov za človekove pravice je danes glasoval za nujno razpravo o ruski invaziji na Ukrajino. Razprava bo potekala v četrtek po treh dneh govorov ministrov iz več kot 140 držav, v torek naj bi na zasedanju govoril tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

10.55 Vsak čas se bodo začela pogajanja med rusko in ukrajinsko delegacijo. V ukrajinski delegaciji so vodja poslanske skupine predsednikove stranke Služabnik naroda David Arahamija, obrambni minister Oleksi Reznikov, predsednikov svetovalec Mihajlo Podoljak in namestnik zunanjega ministra Mikola Točicki.

Rusko delegacijo vodi svetovalec Kremlja Vladimir Medinski, ki je pred pogovori dejal, da si ruska stran želi doseči dogovor s Kijevom. “Vsak dan, ko se konflikt podaljšuje, umirajo ukrajinski državljani in vojaki. Pripravljeni smo doseči dogovor, vendar mora biti to v interesu obeh strani,” je povedal.

Spopadi v Ukrajini se medtem nadaljujejo. Ruska vojska je zavzela mesto Berdjansk, kar je že pred tem sporočila tudi ukrajinska stran. V Moskvi pa trdijo tudi, da so prevzeli nadzor nad mestom Enerhodar, česar pa v Kijevu niso potrdili.

10.30 Ukrajinska delegacija naj bi v Gomel v Belorusiji odšla brez predsednika Zelenskega, trdijo naši viri.

10.15 Ukrajinska delegacija prispela na mejo z Belorusijo na pogovore. Rusija napoveduje “varen koridor” za civiliste, da zapustijo Kijev.

10.00 Zaradi vojne v Ukrajini je več gledališč v Združenem kraljestvu odpovedalo nastope ruskih umetnikov. Nazadnje so v gledališču Royal & Derngate v Northamptonu odpovedali sobotni nastop Ruskega državnega baleta Sibirije. Francoski plesalec Laurent Hilaire je zaradi situacije odstopil z mesta direktorja baleta v gledališču Stanislavskega v Moskvi.

09.50 Ruska vojska nadaljuje z obstreljevanjem mesta Izium v ​​regiji Harkov, mediji poročajo, da je Anton Herashchenko, svetovalec notranjega ministra, v Telegramu zapisal, da gre še eno dejanje genocida nad ukrajinskim narodom s strani sovražnika. Medtem se je Norveška energetska družba Equinor odločila in javno sporočila, da bo ustavila vse naložbe v Rusiji in se umaknila iz svojih skupnih podjetij v državi, Finska pa razmišlja o izključitvi Rusije in Belorusije s prihajajočega svetovnega prvenstva v hokeju na ledu.

09.25 Kakor poroča  Rauters, je Rusija  zainteresirana za dogovor, ki je v interesu obeh strani na pogovorih z Ukrajino, pravi ruski pogajalec Vladimir Medinski, medtem se uradniki pripravljajo na srečanje blizu meje. Medinski je dejal, da naj bi se pogovori začeli ob 12. uri po lokalnem času (oz. 11h po srednjeevropskem). Politična in gospodarska izolacija Rusije se je v ponedeljek poglobila, ko so njene sile naletele na močan odpor v ukrajinski prestolnici in drugih mestih v največjem napadu na evropsko državo po drugi svetovni vojni.

09.15 Premier Janez Janša je napovedal shod v podporo Ukrajini, ki se sooča z rusko agresijo. Shod naj bi potekal v sredo ob 17. uri v Ljubljani, natančnejšo lokacijo pa namerava sporočiti danes, je v nedeljo zvečer tvitnil premier.

Janša je sicer medtem spregovoril tudi za vseevropsko medijsko mrežo Euractiv in opozoril, da Zahod mora ustaviti ruskega predsednika Vladimirja Putina zdaj, saj če bo padel Kijev, bo to imelo posledice za celoten vzhod Evrope.

09.00 Ukrajinska deklaracija je prišla v Belorusijo na pogajanja. Medtem s terena poročajo o težkih izgubah ruske vojske:

08.30 Generalštab ukrajinske vojske je davi sporočil, da je Rusija upočasnila ofenzivo. “Ruski okupatorji so zmanjšali tempo ofenzive, vendar še vedno skušajo napredovati na določenih območjih,” so zapisali.

Rusijo so ob tem obtožili raketnih napadov na stanovanjske zgradbe v mestih Žitomir in Černigov. “Obenem so vsi poskusi ruskih napadalcev, da bi dosegli cilj vojaške operacije, propadli,” so dodali. “Nasprotnik je demoraliziran in trpi hude izgube,” so še zapisali po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

V Kijevu se je medtem iztekla dvodnevna policijska ura, tako so se znova odprle živilske trgovine, v omejenem obsegu pa je stekel tudi javni potniški promet. Mestne oblasti so ljudi pozvale, naj se kljub temu zadržujejo doma. Svetovali so jim, naj dom zapustijo zgolj, če morajo v trgovino ali po zdravila. Policijska ura bo še naprej veljala med 22. in 7. uro.

08.10 Beloruske oblasti so danes sporočile, da so pripravljene na načrtovane pogovore med Rusijo in Ukrajino, čeprav delegaciji še nista prispeli. Prizorišče za pogovore med Rusijo in Ukrajino v Belorusiji je pripravljeno in čakamo na delegaciji, je sporočilo belorusko zunanje ministrstvo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

08.05 Ukrajina sodi v Evropsko unijo, je v nedeljskem pogovoru za spletni portal Euronews dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Medtem so sicer začele veljati nekatere dodatne sankcije, ki jih je EU sprejela proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino.

08.00 Kmet s traktorjem odvlekel rusko oklepno vozilo:

07.40 Ukrajinske oblasti so sporočile, da so doslej odbile vse napade ruske vojske na obrobju Kijeva.

07.30 V Kijevu u so se znova oglasile sirene za nevarnost zračnega napada.

07.00 ZDA so prvič doslej odobrile dostavo raket zemlja-zrak tipa stinger ukrajinski vojski. To bo prva dostava omenjenih raket iz ZDA, podobno pa so napovedale že tudi nekatere evropske države.

06.00 Ruska ofenziva na glavno mesto Ukrajine Kijev se danes zgodaj zjutraj nadaljuje, je sporočila ukrajinska vojska. O eksplozijah so ponoči poročali tudi v bližini številnih drugih ukrajinskih mest. Mirovna pogajanja med Moskvo in Kijevom na ukrajinsko-beloruski meji naj bi se začela danes zjutraj, poročajo tuje tiskovne agencije.

05.15 Razmere v Kijevu so zelo napete, a ruske sile ga kljub nekaterim drugačnim trditvam niso povsem obkolile, je v nedeljo zvečer zatrdil župan ukrajinske prestolnice Vitalij Kličko. Ukrajinska vojska se krčevito upira in ruska stran je utrpela številne žrtve, je Kličko dejal za nemški časnik Bild. Rusi pa naj bi zasedli mesto Berdjansk.

05.00 Belorusija je sporočila, da je večina na včerajšnjem referendumu glasovala za ustavno spremembo, pri čemer je nova ustava državi odvzela status države brez jedrskega orožja, kar bi morda utiralo pot za namestitev ruskega jedrskega orožja v državi. Beloruski volivci so se na nedeljskem referendumu o ustavnih reformah odločili, da ima lahko njihova država jedrsko orožje in rusko vojsko na svojem ozemlju, obenem pa so 67-letnemu predsedniku Aleksandru Lukašenku omogočili predsedniški mandat vse do leta 2035, poroča AFP.

03.00 Varnostni svet ZN je včeraj v skladu s pričakovanji potrdil sklic izrednega zasedanja Generalne skupščine ZN o ruskem napadu na Ukrajino. Zasedanje bo danes, ko bo na zahtevo Francije potekala tudi seja Varnostnega sveta ZN o humanitarnem položaju v Ukrajini.

02.00 V javnost prihajajo videoposnetki z ujetimi ruskimi vojaki:

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine