0.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 februarja, 2023

Iz Kalifornije prihajajo informacije o novi smrtonosnejši obliki koronavirusa, ki naj bi nastal iz britanske in kalifornijske različice virusa!

Piše: Sara Rančigaj (Nova24tv)

Kot kaže sta se združili različici britanskega in kalifornijskega seva koronavirusa. Mediji poročajo, da naj bi se virus preoblikoval v močno hibridno različico, kar je sprožilo zaskrbljenost, da bo povzročila novo fazo pandemije koronavirusa. 

Dve različici koronavirusa, ki povzročata bolezen covid-19, sta združili svoja genoma in tvorili močno mutirano hibridno različico virusa. “Rekombinacija virusa” je bila odkrita v vzorcu virusa v Kaliforniji, kar je sprožilo opozorila, da bomo morda morali biti pripravljeni vstopiti v novo fazo pandemije, je poročal New Scientist.

Hibridni virus je rezultat rekombinacije zelo prenosljive različice B.1.1.7, odkrite v Združenem kraljestvu, in različice B.1.429, ki izvira iz Kalifornije in je morda odgovorna za nedavni val primerov v Los Angelesu, čigar mutacija je zelo odporna na nekatera protitelesa. Novo različico je odkrila Bette Korber iz nacionalnega laboratorija Los Alamos v Novi Mehiki, ki je na sestanku, ki ga je 2. februarja organizirala New York Academy of Science, povedala, da je v svoji bazi podatkov o ameriških virusnih genomih videla “precej jasne” dokaze o obstoju rekombinacije.

Če bo hipoteza Korberjeve potrjena, bo to šlo za odkritje povsem novega kombinata virusa, ki je sestavljen iz dveh mutacij. Decembra in januarja sta dve raziskovalni skupini neodvisno poročali, da nista videla nobenih dokazov o rekombinaciji, čeprav je bila to že dolgo pričakovana, saj je pogosta pri koronavirusih. Za razliko od običajne mutacije, kjer se spremembe kopičijo posamezno, lahko rekombinacija združi več mutacij naenkrat.

Oseba bi lahko okužena z več različicami hkrati
Po mnenju Françoisa Ballouxa z University College-a v Londonu je rekombinacija lahko evolucijsko zelo pomembna. Rekombinacija bi lahko privedla do pojava novih in še bolj nevarnih različic, čeprav še ni jasno, kakšno grožnjo bi lahko ta rekombinacija predstavljala. Korberjeva je med tisočimi zaporedji videla samo en rekombinanirani genom, ni pa še jasno, ali je virus med osebami prenosljiv. Po dosedanjih raziskavah menijo, da bi lahko prišlo celo do okužbe z več virusi hkrati, denimo oseba bi lahko bila okužena istočasno kar z dvema različicama virusa.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine