17.6 C
Ljubljana
torek, 6 junija, 2023

Italiji se septembra obeta desna vlada

 

 

Piše: Bogdan Sajovic

 

Na predčasnih volitvah v Italiji ankete kažejo na zmago desnega trojčka. Popoln razpad Gibanja petih zvezd. Vprašanje, koliko sredinskih in levih strank bo sploh prišlo v parlament. Na desnici Melonijeva premočno v vodstvu pred Salvinijem, Berlusconi je na tretjem mestu.

Petindvajsetega septembra bodo v Italiji izvedene predčasne volitve, ki so posledica padca »vlade narodne enotnosti« Maria Draghia. S tem je bila končana štiriletna agonija v vrhu italijanske politike, v kateri so se menjali predsedniki vlad, kabineti in ministri, politična zavezništva, zgodili so se vzpon in popoln razpad Gibanja petih zvezd ter vzpostavitev vlade narodne enotnosti, sestavljene iz skorajda vseh političnih strank, ki pa niso zaupale ne predsedniku vlade in ne druga drugi. V bistvu je šlo za bolj ali manj neoperativno vlado, ki je bila produkt zalednega manevriranja globalističnih elit in katere glavni namen je bil zadržati Italijo v taboru globalistov, še posebno glede migrantske politike. Agonija se je končala v drugi polovici julija, ko je predsednik vlade končno vrgel brisačo v ring in zahteval od predsednika Italije, da razpusti parlament in skliče volitve.

Sicer pa je v zadnjih letih ob vsem drugem potekala tudi reforma volilnega sistema in sprejetih je bilo več variant, ki so bile potem modificirane ob spremembah zavezništev v vladni koaliciji. Zadnja sprememba, po kateri bodo v septembru volivci tudi izbirali parlamentarce, predvideva 400 članov spodnjega doma in dvesto senatorjev – tretjina članov obeh domov bo izbrana po večinskem sistemu, dve tretjini pa proporcionalno s strankarskih list.

Ankete napovedujejo zmago desnice

Po trenutnih anketah kaže na zmago desnice, najbolje stranki Bratje Italije pod vodstvom Giorgie Meloni, ki vodi s približno 24 odstotki glasov. Druga je Liga Mattea Salvinija, ki pa je v zadnjem obdobju izgubila precej podpore. Salvinijeva stranka, ki je bila na preteklih volitvah na drugem mestu in je krepko vodila v taboru treh desnih strank, je svojo podporo na anketah do izbruha pandemije še povečevala, predvsem zaradi Salvinijevih javnih shodov. V času pandemije so ti shodi seveda popolnoma zamrli, posledično je stranka izgubila momentum ter s tem velik del podpore. Liga ima tako okoli 14-odstotno podporo, približno 11-odstotno pa Naprej Italija nekdanjega premierja Berlusconija.

Na levici trenutno vodijo socialisti, ki jim ankete merijo od 20-24 odstotkov glasov, preostale levičarske stranke pa se vrtijo okoli parlamentarnega praga in je vprašanje, koliko njih, če sploh kakšna, bo prišlo v parlament.

Razpad petih zvezd

Gibanje petih zvezd, ki se je pred štirimi leti volivcem uspešno prodalo kot stranka novih obrazov in nove politike, pa je, kot rečeno, popolnoma razpadlo. Predstavljali so se kot progresivno, socialno čuteče liberalno gibanje, izkazalo pa se je, da gre za skupek oportunistov, salonskih anarhistov in globalističnih nastavljencev. Polovica njegovih parlamentarcev je že zapustilo stranko in postalo jedro štirih novih sredinskih strank, ki se po anketah gibljejo na meji parlamentarnega praga, preostanku Gibanja petih zvezd pa ankete kažejo okoli devetodstotno podporo, kar je manj kot tretjina tistega, kar so osvojili pred štirimi leti.

Ankete torej kažejo na zmago desnega trojčka, še posebno, ker bodo vse tri stranke gladko vstopile v nov parlament, kar pa za precej njihovih nasprotnikov ni mogoče napovedati. Poleg tega ima desni trojček že z lokalnih volitev dobro vpeljano prakso postavljanja skupnih kandidatov, s čimer bi ob razdrobljeni konkurenci lahko dosegli še nekoliko močnejšo zmago, kot jo kažejo ankete.

Gibanje petih zvezd se je izkazalo za skupek oportunistov, salonskih anarhistov in globalističnih nastavljencev.

 

Še nekaj novic iz tujine:

 

Nizozemski levičarski teroristi grozijo kmetom

Zaradi globalističnih ukrepov se nizozemski kmetje borijo za golo preživetje. Pod krinko »boja proti podnebnim spremembam« skušajo namreč globalisti preko svojih aktivistov v vladi uničiti tudi kmetijstvo, predvsem živinorejo. Napovedali so, da bo zaradi neizbežnih sprememb okoli 30 odstotkov nizozemskih kmetov izgubilo svoje kmetije. Kmetje zato že tedne protestirajo, a globalistom zdaj napovedujejo pomoč tudi levičarski teroristi. Ti so namreč na vrat na nos ustanovili »Fronto za obrambo živali« in napovedujejo zasedbo farm »skrajno desničarskih nacionalistov«, izpust njihovih živali ter uničevanje gospodarskih poslopij. Še več, po spletnih omrežjih pozivajo k »sledenju in aretacijam kmečke golazni«. Kmečka stanovska organizacija svojim članom svetuje mirno kri, jih pa poziva, naj bodo budni.

Novodobni »prebujenci«: Saga o boju z zmajem je »okrutna do živali«

Levičarski »prebujenski« bolniki, ki se kotijo po univerzah širom zahodnega sveta, si vsakodnevno izmišljajo različne norosti, s katerimi potem posiljujejo okolico. Med te norosti spadajo tudi »opozorila«, s katerimi naj bi se preobčutljive milenijce (pa tudi starejše snežinkice) že vnaprej opozorilo, da bi lahko videli, prebrali ali slišali nekaj, kar bi jih vznemirilo. Na univerzi v Aberdeenu na Škotskem so se »prebujenci« tokrat lotili starih mitov in legend, ki so del kurikula na oddelku za književnost. Zahtevajo namreč, da mora biti vse študijsko gradivo opremljeno z »opozorili«, češ da gre za seksistično, morilsko, genocidno itd. vsebino. Med bisere te blaznosti lahko štejemo tudi zahtevo, da se ep o junaku Beowulfu označi z opozorilom o krutosti do živali, saj se junak spopade z zmajem (in ga ubije).

V Franciji se bliža konec prisilnega plačevanja javne televizije

V Franciji se očitno bliža konec prisilnega plačevanja državne televizije. Po poslanskem domu je pretekli teden tudi francoski senat podprl predlog, po katerem bi bilo ukinjeno prisilno plačevanje javne televizije, ki ga zdaj mora plačevati vsako gospodinjstvo, ki poseduje televizijski sprejemnik. Francoska gospodinjstva sicer ta prisilni letni harač stane 138 evrov. Podoben ukrep napoveduje tudi britanska vlada in verjetno jim bodo kmalu sledile tudi druge vlade v Evropi. Evropska levica seveda že bije plat zvona, češ da bo »ogroženo neodvisno novinarstvo«. Kar je seveda hinavsko sprenevedanje, saj se je v Evropi levica že zdavnaj ugnezdila v javne televizije in jih uporablja za širjenje levičarske propagande in pristransko volilno navijaštvo, kar je zelo daleč od neodvisnega novinarstva.

Članek je bil objavljen v reviji Demokracija.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine