18.4 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

Italijanski predsednik začel pogovore o oblikovanju nove vlade

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je danes s srečanjem s predsednico senata Mario Elisabetto Alberti Casellati začel dvodnevne pogovore o oblikovanju nove italijanske vlade, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Pričakovati je, da bodo posvetovanja težavna in dolgotrajna, saj volitve niso prinesle jasnega zmagovalca.

 

Prvi dan posvetovanj, natanko mesec dni po parlamentarnih volitvah 4. marca, se bo italijanski predsednik po napovedih v predsedniški palači sešel še s predsednikom spodnjega doma parlamenta Robertom Ficom, svojim predhodnikom Giorgiom Napolitanom in predstavniki manjših strank. Srečanja s predstavniki do tujcev sovražne Lige, populističnega Gibanja pet zvezd, levosredinske Demokratske stranke in stranke Naprej Italija nekdanjega premierja Silvia Berlusconija pa ima Mattarella na programu v četrtek.

Komu bo poveril mandat za sestavo vlade, še ni znano. V Rimu tudi ne izključujejo možnosti drugega kroga posvetovanj, ki bi se začel v petek.

Pričakovati je, da se bo politična negotovost v Italiji vlekla še več tednov, Mattarella pa bi po nekaterih navedbah lahko opravil tudi več krogov pogovorov s predstavniki strank, preden bo našel primernega mandatarja za sestavo vlade. Če rešitve ne bo, bi se lahko italijanski predsednik odločil tudi za razpis predčasnih volitev.

Najmočnejša posamična parlamentarna stranka je po volitvah postalo Gibanje pet zvezd, ki je prejelo 32 odstotkov glasov, najmočnejše volilno zavezništvo pa desnosredinski tabor bivšega premierja Silva Berlusconija in do tujcev sovražne Lige s 36-odstotno podporo. Levosredinska Demokratska stranka je z manj kot 19 odstotki podpore doživela zgodovinski poraz in se je odločila za odhod v opozicijo. Hkrati nobena od strank ali zavezništvo ni dobilo dvotretjinske večine v parlamentu, ki bi omogočila, da bi stranka ali zavezništvo samo sestavilo vlado.

Za premierski položaj se potegujeta tako predsednik Lige Matteo Salvini kot tudi vodilni kandidat Gibanja pet zvezd Luigi Di Maio.

Ta se je v torek zvečer, na predvečer posvetovanj, zavzel za vlado Gibanja pet zvezd z Ligo ali Demokratsko stranko. Je pa odločno zavrnil možnost vladajoče koalicije z Berlusconijevo Naprej Italijo. Kot je dejal v političnem šovu Dimartedi na televiziji Kanal La7, je Naprej Italija stranka, ki blokira vse reforme političnega sistema.

Do izjav 31-letnega Di Maia je bil kritičen predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani, soustanovitelj Naprej Italije. Kot je ocenil v današnjem pogovoru za Radio Anch’Io, Di Maio uporablja “protidemokratične metode”. “Di Maio ne kaže nobenega spoštovanja do petih milijonov Italijanov, ki so volili Naprej Italijo in Berlusconija,” je poudaril. Dodal je, da so takšne izjave otročje in prinašajo glasove Naprej Italiji.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine