11.8 C
Ljubljana
sobota, 10 aprila, 2021

Italijanski predsednik Sergio Mattarella proti predčasnim volitvam

Italijanski predsednik Sergio Mattarella se je kljub neuspešnim pogovorom o oblikovanju vlade danes odločno izrekel proti predčasnim volitvam. Kot je še dejal po poročanju italijanskih medijev, čaka na četrtkovo zasedanje vodstva Demokratske stranke (PD), na katerem naj bi odločali o koalicijskih pogajanjih s populističnim Gibanjem pet zvezd.

PD je sicer razdeljena glede oblikovanja vlade z Gibanjem pet zvezd. Nekdanji vodja PD Matteo Renzi meni, da je sodelovanje med strankama zaradi različnih stališč “nemogoče”. Maurizio Martina, ki je prevzel vodenje stranke po odstopu Renzija, pa je dejal, da so v stranki pripravljeni razmisliti o tem, čeprav so pred tem vztrajali, da bodo odšli v opozicijo.

Demokratska stranka, ki jo je na parlamentarnih volitvah podprlo le 17 odstotkov Italijanov, velja za veliko poraženko volitev, a bi lahko igrala odločilno vlogo pri oblikovanju nove vlade, ki jo v Italiji neuspešno sestavljajo že skoraj dva meseca.

A potrpežljivost nekaterih se že izteka. Vodja Gibanja pet zvezd Luigi Di Maio je tako v ponedeljek dejal, da bi morali Italijani junija znova na volitve.

Gibanje pet zvezd je sicer pred tem pokazalo dobro voljo in sprejelo ultimat PD, da dokončno prekine pogovore z Ligo, ki je v desnosredinskem zavezništvu z Naprej Italijo Silvia Berlusconija. Gibanje je od Lige zahtevalo, da se odreče Berlusconiju in se sama pridruži koalicijskim pogajanjem, česar pa vodja Lige Matteo Salvini ni želel storiti.

Salvini je tudi proti predčasnim volitvam in vztraja, da bi morala novo vlado voditi Liga, ki je 4. marca zbrala največ glasov znotraj desnosredinskega zavezništva, s 36 odstotki glasov zmagovalca parlamentarnih volitev. To je ponovil tudi v torek na prireditvi v severnoitalijanskem Bergamu. Ob tem je izpostavil uspeh desne sredine na nedavnih deželnih volitvah v Moliseju in Furlaniji – Julijski krajini.

Zadnje novice

Sorodne vsebine