12.2 C
Ljubljana
četrtek, 30 marca, 2023

Italijanski notranji minister Salvini na obisku na Poljskem, kjer ima pogovore o prenovi in preporodu Evrope

Italijanski notranji minister Matteo Salvini je danes po srečanju s poljskim kolegom Joachimom Brudzinskijem v Varšavi izpostavil, da bosta državi glavna akterja “nove evropske pomladi, ki bo vodila v preporod evropskih vrednot”. Tudi poljska stran je izpostavila številne skupne točke med državama, poročajo tuje tiskovne agencije.

 

Po oceni Salvinija bi lahko Italija in Poljska predstavljali glavna akterja v novi evropski osi. “Ker se že leta v EU govori o nemško-francoski osi, delujeta naši državi na novi osi, ki bo Evropi vlila novo energijo,” je dejal predsednik skrajno desne Lige.

Podpredsednik italijanske vlade je na skupni novinarski konferenci izpostavil še nekatera skupna stališča obeh držav na področju družine, razvoja, gospodarstva in migracij.

O skupnih stališčih je med drugim spregovoril tudi poljski premier Mateusz Morawiecki, čeprav se ni srečal s Salvinijem. Ocenil je, da državi delita številne kritike na račun Evropske unije, kot je na primer, da Bruselj diskriminira nekatere države članice.

Salvini se je v Varšavi sestal tudi s predsednikom vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) Jaroslawom Kaczynskim, s katerim sta spregovorila o sodelovanju na prihajajočih evropskih volitvah v maju.

Tako PiS kot Liga sta kritični do evropske begunske politike, a se stranki razlikujeta v svoji politiki do Rusije, do katere je Liga bolj prijazna. Stranki sicer nista članici iste evropske politične družine, Liga je del Evrope narodov in svobode, PiS pa del Evropskih konservativcev in reformistov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine