4.9 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

Italijanski mediji ogorčeni: Francoski muzej namerava opustiti rimske številke

Piše: B. S.

Italijanski mediji so eksplodirali od ogorčenja, ker je pred dnevi vodstvo francoskega muzeja objavilo, da bodo prenehali uporabljati rimske številke za označevanje muzejskih eksponatov.

Vodstvo najstarejšega pariškega muzeja, Musée Carnavalet, meni, da so rimske številke za vse več obiskovalcev nerazumljive in jih zato namerava opustiti in zamenjati s arabskimi številkami. Objava je povzročila vihar ogorčenja v italijanskih medijih, ki obtožujejo vodstvo pariškega muzeja uničevanja tradicij in kulture. Vodstvo muzeja se brani, češ, da nimajo nič proti rimskim številkam, vendar pa opažajo, da »vse več obiskovalcev kar na hitro preleti tekst ob eksponatih, še posebno daljših razlagah. Polega tega, pa tudi so zapisali, da »vse večkrat opažano starše, ki berejo razlage namenjene otrokom«. Razlaga vodstva muzeja je seveda butasta. Na žalost dandanes vse manj ljudi bere tekste tudi v vsakdanjem življenju, ne le v muzejih. Kar pa se tiče trditve, da starši berejo otroške razlage k eksponatom, kaj je bolj naravnega, kot če starši skupaj z otroci preberejo otroškim letom primerno razlago in potem morda dodajo še kakšen dodaten drobec znanja ali pojasnilo?

Italijanski mediji za lase privlečene razlage seveda ne kupijo. Komentator Massimo Gramellini je v Corriere della Sera zapisal, da je primer rimskih številk perfektna sinteze kulturne katastrofe v kateri s nahajamo, češ, da najprej neko stvar izpustimo iz učnih programov in je ne učimo več, potem pa jo odstranimo še drugod, da se tisti, ki je na razumejo, ne bi počutili neprijetno.

Profesor Luciano Canfora, ki predava klasike na univerzi v Bariju, to potezo pripisuje politični korektnosti, ki jo imenuje »splošna nadloga«.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine