9.5 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Italijanska stranka “Liga” se je danes preimenovala v “Liga Salvini premier”

Italijanska stranka Liga je danes na kongresu v Milanu spremenila ime v Liga Salvini premier. Tako je uradno postala vseitalijanska. S potrditvijo statuta so podaljšali tudi mandat predsednika stranke s treh na pet let.

Stranko je leta 1982 pod imenom Severna Liga ustanovil separatist Umberto Bosssi in je imela regionalni značaj. Od leta 2017 se sicer predstavlja le še kot Liga. Danes so jo preimenovali iz Severna Liga v Liga Salvini premier, s čimer je postala vseitalijanska stranka.

Novo ime tudi jasno nakazuje Salvinijevo željo, da postane predsednik italijanske vlade. “Danes smo postali stranka, ki želi vladati Italiji,” je povedal na kongresu po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

46-letni nekdanji notranji minister, ki je vodenje stranke prevzel leta 2013, ko je bila tik pred propadom, je Ligo spremenil v stranko, ki v anketah trenutno uživa 30-odstotno podporo. Salvini se tudi intenzivno povezuje v mednarodna zavezništva s sorodnimi strankami. Najboljše odnose ima z avstrijskimi svobodnjaki ter vodjo francoskega Nacionalnega zbora Marine Le Pen.

Salvini ne skriva, da je njegov cilj čim hitreje strmoglaviti sedanjo vlado Giuseppeja Conteja in prevzeti vodenje vlade. Pri tem bi lahko odločilno vlogo igrale regionalne volitve v tradicionalno levi Emiliji – Romanji, napovedane za 26. januar. Če bo njegova stranka zmagala v tej tradicionalno “rdeči” deželi, bodo Salvinijeve zahteve po predčasnih volitvah spomladi prihodnje leto precej pridobile na teži.

Zadnje novice

Sorodne vsebine