13.1 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Italija stroge protikoronske ukrepe podaljšuje do marca

Italijanska vlada se je v sredo odločila za podaljšanje strogih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa do marca. Ukrepi, ki bodo začeli veljati v soboto, večinoma ostajajo enaki. Tako bodo še naprej prepovedana potovanja med deželami, v veljavi pa ostaja tudi nočna omejitev gibanja. Uvajajo tudi bela območja z nizko stopnjo širjenja okužb.

 

Italija ohranja razdelitev na različna območja glede na stopnjo širjenja okužb, za katera veljajo različno strogi ukrepi. Rdečim, oranžnim in rumenim območjem so dodali še bela.

S to barvo bodo označena območja, kjer bodo tri tedne zapored zabeležili največ 50 okužb na 100.000 prebivalcev. Tam bodo odpravili praktično vse ukrepe za zajezitev virusa z izjemo obveznega nošenja zaščitnih mask in ohranjanja razdalje, na spletu poroča italijanski časnik La Repubblica. Od konca tedna, ko bo odlok začel veljati, ne bo še nobena od 20 italijanskih dežel bela.

Rdeči, kjer veljajo najstrožji ukrepi, bosta predvidoma ostali Lombardija in Sicilija. 12 jih bo od nedelje, ko naj bi vlada objavila nov zemljevid razdelitve dežel, predvidoma oranžnih, druge bodo rumene.

Povsod po Italiji bo še naprej za prebivalce prepovedano gibanje med posameznimi deželami, razen če morajo na delo, k zdravniku ali imajo druge nujne opravke. Prebivalci rumenih območij se lahko prosto gibljejo po celotni deželi, tisti, ki živijo na rdečih in oranžnih, pa samo znotraj svojih občin. Povsod bo še naprej v veljavi nočna policijska ura med 22. in 5. uro.

Posamezno gospodinjstvo bosta lahko glede na nov odlok, ki bo veljal do 5. marca, še naprej obiskali največ dve osebi, pri čemer otroci do 14. leta in ljudje, ki potrebujejo pomoč, ne štejejo. To velja za vse dežele.

V rumenih deželah bodo svoja vrata lahko znova odprli muzeji, ki so zaprti od 26. oktobra lani, navajajo tuje tiskovne agencije.

Italijanska vlada se je poleg tega odločila podaljšati tudi izredne razmere zaradi epidemij covida-19 do 30. aprila. Če jih ne bi podaljšali, bi se iztekle konec meseca.

Slovenska zahodna soseda, ki ima okoli 60 milijonov prebivalcev, je ena najhuje prizadetih držav v pandemiji covida-19. Doslej se je z novim koronavirusom tam okužilo več kot 2,3 milijona ljudi, umrlo pa je več kot 80.000 covidnih bolnikov. Do srede zvečer so proti covidu-19 cepili skoraj 886.000 ljudi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine