28.1 C
Ljubljana
torek, 16 avgusta, 2022

Italija ponudila obnovo gledališča, Grčija obnovo porodnišnice v Mariupolju

Piše: C.R.

Italija je ponudila obnovo gledališča v zaradi vojne v Ukrajini razdejanem mestu Mariupolj na vzhodu države. Grčija pa je sporočila, da je pripravljena obnoviti porodnišnico, v kateri so prejšnji teden v napadu ruskih sil umrli trije ljudje, med njimi tudi otrok, poročajo tuje tiskovne agencije.

Italijanski minister za kulturo Dario Franceschini je v četrtek sporočil, da je italijanska vlada dala zeleno luč njegovemu predlogu, da bi Ukrajini “ponudili vire za čimprejšnjo obnovo gledališča”.

“Gledališča vseh držav pripadajo celotnemu človeštvu,” je ob tem po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil Franceschini.

Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) je že minuli teden pozvala k boljši zaščiti ukrajinske kulturne dediščine. “Zavarovati moramo kulturno dediščino v Ukrajini, ki je pričevalec preteklosti in tudi katalizator miru in kohezije za prihodnost. Obveznost mednarodne skupnosti je, da jo zaščiti in ohrani,” je povedala generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay.

V mariupoljsko gledališče se je zateklo več kot tisoč civilistov. V sredo je bilo gledališče po navedbah tamkajšnjega župana Vadima Bojčenka tarča bombardiranja. V četrtek so iz gledališke stavbe rešili okoli 130 ljudi.

Krivdo za bombardiranje gledališča Kijev in Moskva pripisujeta drug drugemu. Ukrajinska stran navaja, da ga je ruska stran namerno bombardirala, ruska stran je odgovornost za napad na gledališče pripisala zloglasnemu ukrajinskemu nacionalističnemu bataljonu Azov.

Grčija pa je pripravljena obnoviti porodnišnico v opustošenem ukrajinskem mestu Mariupolj, je danes sporočil grški premier Kiriakos Micotakis.

“Grčija je pripravljena obnoviti porodnišnico v Mariupolju, središču grške manjšine v Ukrajini, mestu, ki je našemu srcu drago in simbolu barbarstva vojne,” je v tvitu zapisal Mitsotakis.

V obstreljevanju porodnišnice v Mariupolju so minuli teden umrli trije ljudje, med njimi tudi otrok. Moskva je odgovornost za napad zanikala.

V strateškem pristaniškem mestu Mariupol in njegovi okolici živi oziroma je pred vojno živelo približno 100.000 pripadnikov grške narodnosti, poroča AFP. Od začetka ruske invazije na Ukrajino se je v Grčijo zateklo več kot 11.000 ukrajinskih beguncev, med njimi več kot 3000 otrok.

Po navedbah lokalnih oblasti je bilo v Mariupolju doslej uničenih okoli 80 odstotkov stanovanjskih zgradb, od tega jih 30 odstotkov ne bo mogoče obnoviti.

Mariupolj ruska vojska oblega že 16 dni. Odslej je okoli 30.000 civilistom uspelo, da so mesto zapustili, še navaja AFP.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine