18.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 4 julija, 2022

Italija je začela kaznovati starejše od 50 let, ki niso cepljeni proti covidu

Piše: Jože Jan

Obveznost cepljenja za starejše od 50 let je začela veljati 8. januarja 2022. Vlada je sporočila, da bodo necepljeni kaznovani z globo 100 evrov.

Italija je z mesecem februarjem uvedla denarno kazen za necepljene starejše od 50 let. Po podatkih Ministrstva za zdravje je v tej starostni dobi še okoli milijon in pol necepljenih.

Tisti, ki lahko dokažejo, da niso bili cepljeni iz zdravstvenih razlogov, ne bodo kaznovani z globo, ki znaša 100 evrov. Obveznost cepljenja proti covidu za starejše od 50 let je v veljavi od 8. januarja 2022.

Od meseca februarja je cepivo obvezno tudi za vso šolsko in univerzitetno osebje.

V Italiji je obvezno digitalno covid potrdilo za vstop v javne urade, pošte, banke in v večino trgovin. Izključene so samo trgovine z živili, lekarne in bencinske črpalke.

Po drugi strani je Italija olajšala ukrepe za vstop potnikov iz drugih držav Evropske unije. Sedaj je obvezno samo digitalno covid potrdilo in se ne zahteva več negativen PCR test.

V Italiji je 92,4% prebivalstva prejelo vsaj dva odmerka cepiva proti covidu ali je prebolelo bolezen v zadnjih šestih mesecih.

 Vir: El Periódico

 

Sorodne vsebine