18.5 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Italija Fiat Chryslerju odobrila posojilno poroštvo

Italija je avtomobilskemu proizvajalcu Fiat Chrysler (FCA) odobrila poroštvo za 6,3 milijarde evrov posojila, namenjenega premagovanju posledic pandemije covida-19. V politiki je sicer potekala burna razprava o tem, ali pomagati podjetju, ki je sedež in davčno rezidentstvo preselilo iz Italije, ostaja pa njen največji zasebni delodajalec.

 

Poroštvo je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa del sheme pomoči podjetjem, prizadetim zaradi pandemije covida-19. “Gre za sistemski ukrep, namenjen zaščiti in okrepitvi italijanske avtomobilske dobavne verige ter ponovnemu zagonu investicij, inovacij in zaposlovanja,” je dejal minister za gospodarstvo Roberto Gualtieri.

Napovedal je, da bo vlada spremljala uresničevanje zavez, ki jih je v zameno za pomoč dal FCA. Te vključujejo zadržanje izplačila letošnjih dividend in uporabo posojila za naložbe v italijanski avtomobilski sektor, FCA pa se bo moral tudi izogniti odpuščanjem, razen če se bo s sindikati dogovoril drugače.

Italijanska politika je bila glede odobritve pomoči razdeljena. Fiat je po združitvi z ameriškim Chryslerjem sedež in davčno rezidentstvo namreč preselil v ZDA, kljub temu pa ostaja največji zasebni delodajalec v Italiji.

FCA je sicer v postopku združevanja s francoskim tekmecem PSA. Pogovore o združitvi sta podjetji oznanili lani jeseni, dogovor pa podpisali decembra. S poslom naj bi nastal četrti največji proizvajalec avtomobilov na svetu, družbi pa si od združitve obetata za 3,7 milijarde evrov sinergij v prvem letu. V Italiji se vse od napovedi združitve pojavlja bojazen, da bi lahko FCA del delovnih mest preselil v ZDA, kar sicer v družbi ves čas zanikajo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine