22.5 C
Ljubljana
nedelja, 1 avgusta, 2021

Italija: 28 migrantov, rešenih ob obali Libije, okuženih s koronavirusom

Potem ko je reševalna ladja nemške humanitarne organizacije Sea-Watch pred dnevi ob obali Libije rešila 209 migrantov, so v torek opravljeni testi pokazali, da jih je 28 okuženih z novim koronavirusom. Rešeni migranti so sicer že ves čas v karanteni na trajektu v pristanišču na jugu Sicilije in se niso nikoli dejansko izkrcali.

 

Da je bilo 28 testov na koronavirus, ki so jih opravili v torek, pozitivnih, je javnosti po poročanju nemške tiskovne agencije dpa danes sporočil predsednik italijanske dežele Sicilija Nello Musumeci.

Ladja Sea-Watch 3 je sicer 209 migrantov minuli teden rešila s treh različnih plovil v bližini libijske obale ter jih nato konec tedna prepeljala v pristanišče Porto Empedocle na jugu Sicilije. Tam so jih z reševalne ladje preselili direktno na trajekt Moby Zaza, saj je zanje pred izkrcanjem obvezna 14-dnevna karantena na plovilu.

Kot zatrjujejo na notranjem ministrstvu v Rimu, so tako okuženi že ves čas v “rdeči coni” na trajektu, tako da varnost in zdravje Italije nista na noben način ogrožena.

Iz organizacije Sea-Watch so sporočili, da jih italijanske oblasti zaenkrat niso uradno seznanile s pozitivnimi testi na covid-19. Člane posadke Sea-Watch 3 so sicer pred odhodom na novo plovbo testirali in testi so bili takrat negativni. So pa zanje v luči novih dejstev zdaj odredili karanteno na lastni ladji in jih bodo znova testirali, so pojasnili za dpa.

“Zavedamo se, da delujemo v času pandemije. Mesece smo se pripravljali, da smo razvili ustrezno zdravstveno proceduro (…) A ne moremo se izmikati obveznosti, ki bi jo morale dejansko izpolniti evropske vlade, da rešujemo te ljudi in jih pripeljemo na varno,” je poudarila tiskovna predstavnica Sea-Watcha Giorgia Linardi.

Malteške in italijanske oblasti so ob začetku pandemije covida-19 sporočile, da državi nista varni za migrante, ki se s severa Afrike odpravijo v Evropo, a migrantov to ni ustavilo.

V zadnjih mesecih lahko reševalne ladje z migranti pristajajo le po dolgotrajnih pogajanjih, migranti pa morajo biti pred izkrcanjem 14 dni v karanteni.

Zadnje novice

Sorodne vsebine