12.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

Islamska država prevzela odgovornost za brutalne teroristične napade v Šrilanki

Odgovornost za nedeljske teroristične napade v Šrilanki, v kateri je umrlo več kot 320 ljudi, večinoma kristjanov, je danes prevzela skrajna skupina Islamska država (IS), poročajo tuje tiskovne agencije.

“Tisti, ki so predvčerajšnjim izvedli napad na članice koalicije pod vodstvom ZDA in kristjane v Šrilanki, so borci Islamske države,” je skupina zapisala v izjavi, ki jo je objavila njihova tiskovna agencija Amaq.

Prve ugotovitve preiskave terorističnih napadov na velikonočno nedeljo na Šrilanki, ki so po zadnjih podatkih zahtevali več kot 320 življenj, kažejo, da so bili maščevanje za napade na mošeje v novozelandskem Christchurchu, je v parlamentu danes povedal namestnik šrilanškega obrambnega ministra Ruwan Wijewardene.

“Menimo, da je napade izvedla skrajna islamistična skupina kot povračilni ukrep za pokol v mošejah v Christchurchu na Novi Zelandiji,” je dejal. Kot je po besedah namestnika ministra doslej pokazala preiskava, za napadi stoji šrilanška lokalna skupina National Thowheeth Jama’ath (NTJ), ki je povezana z malo znano skrajno islamistično skupino v Indiji.

“Sedaj so bile razkrite tesne povezave z JMI,” je izjavil Wijewardene, pri čemer je po poročanju francoske tiskovne agencije očitno mislil na skupino Jamaat-ul-Mujahideen India. O skupini JMI ni znanih veliko podatkov, z izjemo poročil, da so jo ustanovili lani in da je povezana s skupino s podobnim imenom iz Bangladeša.

“Sprejeti moramo takojšnje ukrepe za prepoved organizacij, ki imajo povezave s skrajneži,” je dodal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa. Kot je danes še razkril Wijewardene, ima Šrilanka pri preiskavi pomoč iz tujine, podrobnosti pa ni navedel.

V tem najhujšem nasilju na Šrilanki od konca državljanske vojne pred desetletjem in najhujšem napadu na katoliško manjšino v državi je po zadnjih podatkih umrlo več kot 320 ljudi, več kot 520 jih je bilo ranjenih.

Zadnje novice

Sorodne vsebine