19.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

Islamska država je na vzhodu Sirije ubila najmanj 26 sirskih vojakov

Piše: Ž. K. (Nova24TV.si)

Islamska država je v napadu na avtobus na vzhodu Sirije ubila najmanj 26 sirskih vojakov, poroča Sirski observatorij za človekove pravice v Londonu. Odgovornosti za napad zaenkrat še ni prevzela. 

Gre za enega najbolj smrtonosnih napadov na vladne sile v zadnjem času. Ob 26 smrtnih žrtvah je v napadu bilo še 11 ranjenih, številne še vedno pogrešajo, poroča BBC.

Napad se je zgodil v provinci Deir Ezor blizu iraške meje, včeraj zvečer, ko so džihadisti obkolili avtobus in začeli nanj streljati. Islamska država je v zadnjih tednih okrepila teroristično dejavnost v provinci Raka, kjer je bila njihova prisotnost tudi sicer najmočnejša.

Kljub temu da je Islamska država izgubila ozemlje, ki ga je osvojila z brutalnim nasiljem, njene celice še naprej izvajajo teroristične napade. Celice so našle zatočišče v sirski puščavi. Prejšnji teden je teroristična organizacija objavila smrt svojega vodje Abu al Huseina al Kurašija. Po njihovih navedbah je bil ubit v spopadih na severozahodu Sirije. Nasledil ga je Abu Hafis al Hašimi al Kuraši, poroča STA.

Slika je simbolična. (Foto: epa)

Islamska država je nekoč obvladovala 88 tisoč kvadratnih kilometrov ozemlja. Raztezala se je vse od severovzhodnega dela Sirije, sever Iraka. Pod njihovo oblastjo je na neki točki živelo 8 milijonov ljudi. Združeni narodi opozarjajo, da je IS še vedno predstavlja nevarnost, kljub temu da je izgubila svojo “uradno” ozemlje.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine