20.6 C
Ljubljana
torek, 16 avgusta, 2022

Islamisti morijo kristjane v Demokratični Republiki Kongo

Piše: Janja Strah

Džihadisti Združenih demokratičnih sil (ADF) so nedavno vpadli v vas imenovano Masambo, ki se nahaja v severovzhodni provincu Severni Kivu v Demokratični Republiki Kongo. Poznavalci opozarjajo, da ne gre za osamljen incident, temveč za sistematične napade na kristjane s strani skupine, ki je v zavezništvu z Islamsko državo.

“Čudež je, da sem preživel,,” je po napadu ADF 3. aprila 2022 na Masambo povedal vaščan Kakule Saanane. “Bili smo že v posteljah, ko smo zunaj zaslišali zvoke škornjev in metkov. Šele ko smo zaslišali krike žrtev smo spoznali, da gre za vpad upornikov.”

Po napadu so v vasi našteli 21 mrtvih. Od takrat se je število žrtve napada povečalo na 28. Džihadisti ADF so se krščanskega prebivalstva v vasi lotili z mačetami in puškami.

ADF je odgovoren za celo serijo podobnih napadov na več vasi samo v marcu 2022. V provinci Ituri so ubili 50 ljudi, vsaj še 30 pa po poročanju Breitbarta v provinci Severni Kivu.

Predsednik Demokratične Reublike Kongo Felix Tshisekedi je maja 2021 opozoril, da sta omenjeni provinci tarči obleganja, ADF pa brez usmiljenja mori kristjane. Številni bežijo na varno v zahodno Ugando. Ta država je DRK za boj proti upornikom ADF na pomoč poslala tudi tisoč svojih vojakov.

“Molite, da se islamski ekstremizem in druge oblike nasilja v tegobah polni regiji končajo,” medtem pozivajo pri dobrodelni organizaciji Barnabas Fund, ki pomaga preganjanim kristijanom. “Molite za cerkve na zahodu Ugande, ki pomagajo na tisoče beguncem, ki so zbežali čez mejo.”

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine