0.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 februarja, 2023

Islam smatra pse za »nečiste« živali, v Iranu se pripravlja zakon za prepoved hišnih ljubljenčkov

Piše: A. S.

Iranski parlament je 17. novembra pripravil predlog zakona, ki bo prepovedoval hišne ljubljenčke. Prepovedano bo imeti pse, mačke, pa tudi zajce in druge živali, ki se smatrajo za hišne ljubljenčke, vključujoč bolj eksotične vrste kot so kuščarji, kače itd.

Po novem zakonu naj bi vsi, ki sprehajajo pse, dobili visoke denarne kazni, vozila, v katerih so prevažani psi, pa naj bi bila zasežena za tri mesece. Lastnikom psov in mačk se prav tako ne bo smelo oddajati stanovanj. Hišni ljubljenčki pa bodo bili seveda zaseženi.

Zakon naj bi ščitil prebivalstvo pred »nečistimi« in »nevarnimi« živalmi, izhaja pa iz islamskega prepričanja, da so predvsem psi »nečiste« živali. Pse bodo tako lahko imeli le še kmetje, pastirji in nomadi, ki jih potrebujejo za delo, za čuvanje čred ali za čuvanje imetja. Prav tako bodo živali lahko zadržale ustanove, ki na njih izvajao poskuse.

Pobudniki zakona so mnenja, da se mora iranska kultura upreti »degeneraciji Zahoda«, ki naj bi bila izvor ljubezni do psov. Zaradi tega psi ne bi smeli biti del življenja v skladu z islamom.

Lastništvo psov je v Iranu pereča tema vse od islamistične revolucije leta 1979, oblasti pa so že večkrat skušale omejiti in prepovedati pse. Kljub islamskim oblastem, ki trdijo, da je imeti psa v stanovanju ali hiši »nehigienično« in »neislamsko«, pa  je človekov najboljši prijatelj postajal v zadnjih letih precej priljubljen tudi v Iranu.

Zato bi nova zakonodaja enkrat za vselej »obračunala« s psi in drugimi hišnimi ljubljenčki, saj naj bi šlo pri prijateljstvu med človekom in psom, ali mačko, za »zahodnjaške moralno izprijene« vplive.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine