22 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Irska bo kupovala stanovanja za migrante

Piše: Ivan Šokić

Irska desnosredinska vlada, ki zagovarja odprte meje želi kupiti domove za migrante na Irskem. Verjamejo namreč, da je tujcem, za razliko od lastnemu narodu potrebno pomagati. 

Irska vlada je na podlagi izrednih pooblastil omogočila lokalnim svetom da kupijo domove za nastanitev “beguncev”. Na tak način naj bi želeli pomagati beguncem iz Ukrajine, a se je v zadnjem času izkazalo, da so številni “ukrajinski begunci”, ki prispejo na Irsko v resnici migranti iz Afrike in Bližnjega vzhoda. 

Glede na dejstvo, da si znaten delež irskega prebivalstva ne more privoščiti lastnega doma zahvaljujoč zasoljenim cenam na trgu, pa je poteza po mnenju mnogih opazovalcev na Irskem škandalozna, saj se z davkoplačevalskim denarjem skrbi za tujce, namesto, da bi poskrbeli za svoje državljane. Sicer obljubljajo, da bo v razširjenem programu poskrbljeno tudi za brezdomce, a za zdaj ostaja pri obljubah.

Irska je v zadnjih tednih v državo sprejela več deset tisočev migrantov. Irska vlada pa je za namene njihove namestitve vpregla vsa razpoložljiva sredstva. Ravno tako so obljubili, da ne bo nobene zgornje meje glede števila sprejetih migrantov. V državo je bilo po določenih ocenah sprejeto že 200 tisoč migrantov, kar predstavlja 4 odstotke celotnega prebivalstva.

Znaten delež tistih, ki so na čakalni listi za neprofitna stanovanja v državni lasti v Dublinu so že pred zadnjo migrantsko krizo predstavljali tujci. Po podatkih iz leta 2021 je bilo takih v letu 2021 najmanj 30 odstotkov. Uradne oblasti pa neprijetno resnico celo aktivno skrivajo pred javnostjo. Tako je eden od mestnih svetov, ki je leta 2011 zabeležil, da v njihovih stanovanjih živ približno polovica rojenih izven Irske prenehal z zbiranjem podatkov o kraju rojstva.

Raziskave javnega mnenja, ki jih v nedeljo 24. aprila 2022 objavil The Times kažejo, da je 35 odstotkov vprašanih pripravljeno sprejeti do 20 tisoč ukrajinskih beguncev, 23 odstotki so pripravljeni sprejeti do 40 tisoč beguncev, 11 odstotkov vprašanih pa je pripravljeno sprejeti do 60 tisoč. Preostali so po drugi strani, tako kot irska vlada, prepričani, da ne bi smelo biti omejitve pri številu migrantov sprejetih v državo.

Številna od irskih ruralnih področij so v zadnjih tednih zahvaljujoč migrantskemu cunamiju in vladni politiki odprtih mej podvojila število prebivalcev.

Vir: breitbart.com

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine