4.8 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Iranski general prevzel odgovornost za sestrelitev ukrajinskega letala – letalo naj bi zamenjal z raketo

Poveljnik letalstva Iranske revolucionarne garde je danes prevzel odgovornost za sredino sestrelitev ukrajinskega potniškega letala s 176 ljudmi na krovu. General Amirali Hadžizadeh je ponovil, da je šlo za človeško napako, saj da je častnik mislil, da je letalo manevrirna raketa in je imel za odločitev deset sekund časa.

 

General Hadžizadeh je v izjavi, ki jo je prenašala iranska televizija, dejal, da prevzema popolno odgovornost za tragedijo in da bi “raje umrl, kot sodeloval pri takšni nesreči”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dejal je, da se je tragedija zgodila zaradi komunikacijskih težav, a dodal, da “to ni opravičilo in da tega ni mogoče oprostiti”. Kot je pojasnil, je častnik, ko je opazil letalo, ki je letelo blizu baze Iranske revolucionarne garde blizu Teherana skušal stopiti v stik z nadrejenim za nasvet, a ga ni uspel vzpostaviti. Nato je imel le nekaj sekund časa, da se odloči, ali pomeni nevarnost.

“Lahko bi se odločil, da ne bi streljal, a je sprejel slabo odločitev,” je dodal. Pojasnil je, da je izstrelil raketo kratkega dometa, ki je eksplodirala blizu letala in da to pojasnjuje dejstvo, da je letalo potem še lahko letelo.

V času sestrelitve letala so bile oborožene sile v najvišji stopnji pripravljenosti v primeru povračilnih napadov ZDA, potem ko je Iran raketiral dve bazi v Iraku, kjer je bila nameščena ameriška vojska. Še posebej so nadzirali zračni prostor nad svojimi oporišči, je dodal.

Povedal je še, da vzroka strmoglavljenja niso takoj sporočili, ker je poveljstvo moralo izvesti preiskavo in ne zato, ker bi želeli kaj prikrivati.

Zadnje novice

Sorodne vsebine