24.3 C
Ljubljana
petek, 9 junija, 2023

Iranski aktivisti pozivajo k tridnevnim protestom po vsej državi ter k bojkotu nakupovanja

Piše: STA, C. R. 

Iranski aktivisti so pozvali k novemu valu protestov po vsej državi, ki naj bi se začeli danes in naj bi trajali tri dni. Z njimi naj bi pritisnili na iransko gospodarstvo in s tem na oblasti v Teheranu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Državljane pozivajo, naj tri dni ne nakupujejo in tako preprečijo pretok denarja v iranskem bančnem sistemu. Kot poudarjajo aktivisti, bi moralo do vključno srede ostati zaprtih čim več trgovin, še posebej na tržnicah v večjih mestih, ki so središče gospodarskega dogajanja v državi.

Aktivisti so k novim protestom pozvali, potem ko so v Iranu po navedbah generalnega državnega tožilca razpustili moralno policijo, ki je bila odgovorna predvsem za zagotavljanje spoštovanja pravil oblačenja žensk.

Iran je danes tudi napovedal ustanovitev preiskovalnega odbora za razjasnitev razlogov za proteste, ki v državi potekajo že več kot dva meseca. Analitiki sicer ocenjujejo, da želijo iranske oblasti na ta način zgolj pomiriti protestnike.

Protesti to državo pretresajo že skoraj dva meseca, odkar je po policijskem pridržanju umrla 22-letna Kurdinja Mahsa Amini, ki jo je pred tem zaradi domnevno nepravilnega nošenja islamske naglavne rute hidžab aretirala iranska moralna policija.

Po podatkih visokega komisarja ZN za človekove pravice je bilo zaradi protestov v Iranu aretiranih približno 14.000 ljudi. Po podatkih organizacije za človekove pravice Iran Human Rights (IHR) s sedežem na Norveškem je bilo med zatiranjem protestov ubitih najmanj 416 ljudi, med njimi 51 otrok.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine