22 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Iranci spet rožljajo z nuklerarnim orožjem: zagnali so naprednejše centrifuge za bogatenje urana

Piše: C.R.

Iran je danes sporočil, da je zagnal napredne centrifuge za bogatenje urana, kar je v nasprotju z dogovorom z mednarodno skupnostjo o iranskem jedrskem programu iz leta 2015. Predsednik Hasan Rohani je na slovesnosti, ki jo je predvajala državna televizija, uradno predal namenu 164 centrifug IR-6 in 30 naprav IR-5 v jedrskem obratu Natanc.

Centrifuge IR-6 in IR-5 po navedbah francoske tiskovne agencije AFP omogočajo hitrejše in količinsko večje bogatenje urana kot centrifuge iz prve generacije, ki jih je mednarodni sporazum iz leta 2015 Iranu edine dovoljeval.

Rohani je na slovesnosti, ki je sovpadala z iranskim državnim dnevom jedrske tehnologije, poudaril, da ima iranski jedrski program izključno “miroljubne” namene.

Do tega koraka Teherana prihaja dan po zaključku prvega kroga pogajanj o reševanju iranskega jedrskega spora na Dunaju. Cilj diplomatskih prizadevanj je vrnitev ZDA k iranskemu jedrskemu sporazumu, odprava sankcij proti Iranu in doseči, da Teheran upošteva zahtevane omejitve glede jedrske energije.

Udeleženci pogajanj so izrazili previden optimizem glede zaenkrat doseženega napredka, pogovore pa naj bi nadaljevali prihodnji teden.

Prejšnji ameriški predsednik Donald Trump je odločno nasprotoval dogovoru z Iranom, ki ga je pomagal izpogajati njegov predhodnik Barack Obama, in se je zato pred slabimi tremi leti odločil za izstop iz njega ter uvedbo novih sankcij proti Teheranu.

S tem je v bistvu prekršil mednarodni sporazum, ki so ga po večletnih pogajanjih z Iranom leta 2015 sklenili ZDA, Rusija, Nemčija, Francija, Združeno kraljestvo in Kitajska. Ta je namreč v zameno za strog nadzor in omejitev iranskega jedrskega programa predvidel preklic mednarodnih sankcij zoper Iran.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine