4.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 marca, 2023

Iran kritičen do Evropske unije, ker ta obsoja zatiranje protestov

Piše: C. R., STA

Iran je danes kritiziral Evropsko unijo zaradi njenega stališča glede protestov v tej državi, ki ga je v petek v telefonskem pogovoru z iranskim zunanjim ministrom ponovil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Oblasti v Teheranu so obenem zanikale navedbe o prodaji orožja Rusiji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Borrell je v petek v telefonskem pogovoru iranskemu zunanjemu ministru Huseinu Amiru Abdolahjanu ponovno izrazil “jasno in enotno stališče EU, da imajo ljudje v Iranu pravico do mirnih protestov in zaščite temeljnih pravic”. “Nasilna represija se mora takoj končati. Protestnike je treba izpustiti”, je Borrell na Twitterju pozval Iran.

EU naj bi v ponedeljek na zasedanju zunanjih ministrov odločala o uvedbi sankcij proti Teheranu zaradi nasilnega zatiranja protestov, ki že en mesec potekajo zaradi smrti 22-letne Mahse Amini po policijskem pridržanju. Kurdinjo je pridržala moralna policija, ker naglavne rute domnevno ni nosila v skladu s strogimi islamskimi predpisi o oblačenju žensk v javnosti.

Vendar pa je v pogovoru z Borrelom iranski zunanji minister policijske operacije proti protestnikom označil za popolnoma legitimne in opozoril, da EU teh incidentov ne bi smela uporabiti kot izgovor za pritisk na Iran. “Nemiri, požigi in teroristične akcije nimajo več ničesar skupnega z mirnimi protesti,” je, kot je po poročanju dpa objavljeno na spletni strani iranskega zunanjega ministrstva, dejal Abdolahjan.

Teheran je EU posvaril pred “ustreznim odzivom”, če bo EU uvedla sankcije, pri tem pa se po navedbah dpa omenja celo prekinitev diplomatskih odnosov in izgonu veleposlanika EU.

Iranski zunanji minister je tudi zanikal, da bi Iran dobavljal orožje Rusiji in aktivno sodeloval v vojaškem konfliktu v Ukrajini. “Z Rusijo vojaško sodelujemo, vendar ne dobavljamo orožja,” je po navedbah iranskih virov dejal v telefonskem pogovoru.

Teheran vztrajno zanika poročila o dobavi in uporabi iranskih brezpilotnih letal v ukrajinskem konfliktu, čeprav jih je potrdila tudi ruska stran, še navaja dpa.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine