4.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 18 oktobra, 2021

Invalidi bodo ostali tam do konca življenja

Piše: Borut Pogačnik

Medtem ko se proti kabulskemu letališču vsak dan valijo množice tistih, ki bi radi zapustili Afganistan iz zelo različnih razlogov, pa bodo tisti, ki imajo kakršnokoli invalidnost očitno morali ostati tam, saj se ne morejo zbežati iz države, k je že tretjič razpadla. Najprej pod britansko, nato pod rusko in zdaj pod ameriško upravo.

Dokopali smo se do zanimivih informacij, ki kažejo, kako absurdno je bilo sploh posredovati v Afganistanu in kako državi, ki je še vedno na ravni fevdalne-plemenske skupnosti, ni mogoče niti z veliko denarja in s prijaznostjo, vsiliti ameriški ali zahodnoevropski model bolj ali manj uspešne demokracije. Takole poroča hrvaški vojak, ki je bil v sklopu oboroženih sil v Natovi misiji ISAF v Afganistanu.

Številke afganistanskih oboroženih sil so bile ves čas napihnjene in zlagane. Tako so številni vojaški starešine prijavljale lažna številčna stanja zaradi tega, da so lahko jemali plače za sebe, ker so se vojaki nekaj časa plačevali kar na roke. Šele kasneje so uvedli plačevanje preko bank, ko je bilo že veliko denarja tako vrženega proč. Številni vojaki so bili kmetovalci, zato so se v času žetve enostavno vrnili domov in tam ostali tudi po več mesecev, dokler žetev (česarkoli že?) ni bila končana. Domov so odhajali tudi, če jih je plemenski poglavar zato poklical, ker so bili, kot vsi Afganistanci, člani številnih plemen oziroma etničnih skupin. Njihovi predpostavljeni pa so prav tako izjemno ščitili svoje plemenske člane, ne glede na to, kaj so ti počeli.

Zanimiv je tudi primer pripravljenosti bojnih vozil, ki bi morala imeti pred vsako operacij poln rezervoar goriva, vendar goriva, seveda, ni bilo, ker so ga pripadniki oboroženih sil izpraznili in je tako veliko številko vozil obmirovalo kar v hangarjih. Po drugi stran pa so ti vojaki nemudoma obveščali talibane o tem, da se pripravlja kakšna operacija, če so Američani hiteli s polnjenjem rezervoarjev. Hrvaški vojak tudi obširno opisuje, kako so si celo afganistanski častniki izposojali pri njih denar, da so lahko podkupili uradnike na obrambnem ministrstvu, ki so jim potem dali višji čin in s tem tudi višjo plačo, ne glede na njihove vojaške uspehe. Podkupnine so bile včasih visoke tudi do deset in več tisoč dolarjev, kar je ogromen denar, saj je bila plača afganistanskega vojaka sto dolarjev, njihovega generala pa petsto dolarjev.

Kar zadeva vojaške starešine so bili nekateri zelo dobro izobraženi, ker so končali vojaške šole v Rusiji ali Pakistanu, vendar so bili tudi takšni, ki enostavno niso hoteli v vojaške operacije, ampak so svojo odgovornost prelagali na pomočnike. Tako na primer je bilo planirano, da se bo z vojaško operacijo pričelo ob 6. zjutraj in da bo potrebno vstati ob 3. zjutraj, vendar se to niti slučajno ni zgodilo, kajti talibani so že takrat dobro rekli: »Vi imate ure, mi pa čas!«

Mimogrede, pa ni samo, da so vojaške sile ZDA pustile tam za več milijard dolarjev vojaške opreme, ampak so že pred leti na letališču rjavela najsodobnejša letala vredna 549 milijonov dolarjev, ki so bila nato prodana za odpad v višini 32 tisoč dolarjev. Prav tako so ZDA porabile okoli 8,6 milijarde dolarjev za akcije proti gojenju maka in proizvodnji narkotikov, vendar akcija ni imela nobenega učinka. V bližini meje s Turkmenistanom so Američani zgradili ogromen vojaški kamp, vreden 3,7 milijonov dolarjev, ki pa nikoli ni deloval, ker so pozabili zgraditi kantino…

James B. Foley, nekdanji visoki diplomant ZDA, v enem od svojih člankov, povsem jasno razlaga, da je bilo to, kar se je poskušalo v Afganistanu, že od začetka obsojeno na propad. Meni celo, da je J. Biden bil edini, ki je pokazal pogum, da je tej norosti z Afganistanom končno dal pečat konca, kar je sicer napovedal že D. Trump, vendar si tega ni upal izvesti. Pobeg zadnjega predsednika iz države, pa ni tako neslučajen, saj ga D. Trump ni niti povabil na mirovne pogovore s talibani, kar je povsem izničilo kakršnokoli avtoriteto predsednika neke države. James B. Foley je kot Američan povsem jasno napisal, da je odhod iz Kabula, povsem enak odhodu iz Saigona leta 1975 ter da so bile smrti tisočev ameriških vojakov in tudi vojakov članic Nato pakta popolnoma zaman.

Tudi invalid na fotografiji, ki ima svoj dom v razvalini za seboj in malega otroka, je posledica tovrstne napačne politike in odločitev Združenih držav Amerike in Nato pakta. Samo vprašamo se lahko, kakšne analize obveščevalnih služb imajo ZDA in Nato pakt? Odgovor, kljub popolni digitalizaciji spremljanja vsega, kar se premika in govori, je enak ničli!

 

Povzeto po virih: TV N1 Zagreb, TV N1 Beograd, 24sata, CNN in osebni stiki

Zadnje novice

Sorodne vsebine